NATO priznao ubistva civila u Afganistanu

Ova žena ranjena je u napadu NATO-a u kojem je ubijeno osmero djece i žena (Reuters)

Portparol snaga NATO-a u Afganistanu priznao je ubistva civila u posljednjim zračnim napadima.

Ciljevi napada bili su pobunjenici koji su aktivni u istočnom dijelu zemlje, ali je ubijeno i osmero djece i žena. Broj poginulih civila u zračnim udarima u ovoj godini porastao je na dvije stotine.

U obraćanju novinarima, portparol ISAF-a u Afganistanu kazao je da su civili greškom ubijeni.

“Mogu potvrditi da je, u zračnim napadima snaga NATO-a, poginulo i povrijeđeno nekoliko civila. Napadi su imali za cilj neutraliziranje pobunjenika, ali nenamjerno su ubijeni i civili. Snage ISAF-a preuzimaju punu odgovornost za ovu tragediju”, rekao je brigadni general Gunter Katz. 

‘Napadi iznutra’ ozbiljna prijetnja

U međuvremenu, šef američkog Združenog štaba, general Martin Dempsey, nazvao je rastuće “napade iznutra” koje afganistanske snage sigurnosti izvode na strane trupe “vrlo ozbiljnom prijetnjom”.

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, nakon što su u napadu u nedjelju ubijena četiri, a ranjena dva američka vojnika, kazao je: “Ne možemo se uvjeriti da samo moramo uložiti više napora kako bi to prebrodili. Nešto se mora promijeniti.”

Vrhovni zvaničnik američke vojske nalazi se u Rumuniji za pregovore sa zvaničnicima NATO-a o takozvanim napadima “zelenih na plave”, u kojima je ove godine ubijena 51 osoba. Prošle godine u takvim napadima stradalo je 35 ljudi.

Dempsey je kazo da afganistanska Vlada taj problem mora shvatiti jednako ozbiljno kao i američki komandiri i zvaničnici.

Panettin stav

Američki ministar odbrane Leon Panetta, nazvao je napade iznutra “posljednjim dahom” talibana koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad izgubljenim teritorijama.

Četiri američka vojika i afganistanski policajac ubijeni su na jugu Afganistana u nedjelju. NATO sumnja da su u napadu učestvovali i članovi afganistanske policije.

Napad se desio na kontrolnom punktu u Mizanu u provinciji Zabul, a izvelo ga je nekoliko afganistanaca odjevenih u policijske uniforme, kazao je zamjenik guvernera za Al Jazeeru.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada