Šire se antijapanski protesti u Kini

Demonstranti se i u nedjelju okupili ispred japanske ambasade u Pekingu, dan nakon što su pokušali da je zauzmu (AP)
Demonstranti se i u nedjelju okupili ispred japanske ambasade u Pekingu, dan nakon što su pokušali da je zauzmu (AP)

Hiljade demonstranata već drugi dan zaredom protestuju širom Kine u jeku tenzija sa Japanom zbog grupe spornih otoka u Istočnom kineskom moru.

Oni su se i u nedjelju okupili ispred japanske ambasade u Pekingu, dan nakon što su pokušali da je zauzmu, prenose agencije. Protesti se održavaju i u Šangaju i još nekoliko gradova.

Demonstranti su u subotu bacali kamenice i flaše u Pekingu, dok je policija pokušavala da uspostavi kontrolu nad protestom sa štitovima i pendrecima napravivši barikade oko ambasade.

Upadi u tvornice

Al Jazeerina dopisnica iz Hong Konga Marga Ortigas, kazala je da kineski demonstranti napaduju sve što ima bilo kakve veze s Japanom. 

“Sada se to širi na sve više i više kineskih gradova”, kazala je ona. 

U najmanje četiri kineska grada, demonstranti su demolirali radnje i napali japanska vozila. Demonstranti su također upali u nekoliko tvornica koje vode Japanci, u istočnom gradu Qingdao, javila je japanska televizija NHK.

“Nažalost, ovo postaje problem u smislu zaštite građana japanske nacionalnosti i kompanija koje su u vlasništvu Japana”, kazao je japanski premijer Yoshihiko Noda za NHK.

Noda je apelovao na Peking da pruži zaštitu i sigurnost japanskim diplomatskim predstavništvima i kompanijama.

Dugotrajni teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest brodova za osmatranje na grupu malih, nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je dovelo do porasta tenzija između dvije zemlje na najviši nivo od 2010. godine.

Kina je poslala brodove kao odgovor na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke, koja Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju, od privatnog japanskog vlasnika, uprkos upozorenjima Kine da to ne čine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Šest kineskih patrolnih brodova uplovilo je u vode oko spornih otoka, na koja pravo polažu i Peking i Tokyo. Japan je nedavno kupio otoke od privatnog vlasnika, a Kina ovim potezom želi da sačuva svoj suverenitet. Kako izvještava dopisnica Al Jazeere Marga Ortigas, obje strane insistiraju da ne žele rat, ali druga vrsta sukoba već […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO