Recesija mlade u Britaniji vraća roditeljima

U Velikoj Britaniji odlazak iz porodičnog gnijezda po pravilu znači osamostaljenje i trajno napuštanje kuće u kojoj ste odrasli. No, u posljednih nekoliko godina vlada novi trend. 

Svaka treća osoba koja prvi put traži stan starija je od 35 godina. Zašto je to tako, objašnjava reporterka Al Jazeere Emma Hayward.

Jan Rutland i njena familija su se doselili u predgrađe Londona prije 15 godina. Kćerka Michelle se odselila 2009. godine svom momku Davidu.

Nerado donijeli odluku

Osamnaest mjeseci nakon toga, oboje su se vratili nazad, kako bi uštedjeli dovoljno novca da kupe svoj prvi stan.

“Vrlo nerado smo to uradili, jer smo se osjećali kao da idemo nazad, umjesto naprijed. Jedno vrijeme smo tu opciju isključivali, pokušavajući ostati na vlastitim nogama, no na kraju smo shvatili da nema napretka ukoliko se ne vratimo nazad”, kaže Michelle Nicoll.

Michelle i David spadaju među skoro tri miliona Britanaca u dobi između 20 i 34 godine koji žive s roditeljima.

A ta grupa raste. Od 1997. godine njihov broj se povećao za gotovo 20 posto. Povratak porodici predstavlja izazov za cijelu porodicu.

“Michelle i ja smo se svađale u vezi s nekoliko stvari, naročito oko kuhanja i čišćenja kupatila. Jer sad nas je četvero, umjesto dvoje. Dosta toga se trebalo promijeniti, ali nema kajanja”, govori majka Jan Rutland.

Nije ni čudo što se toliko mladih ljudi vraća roditeljima. Troškovi življenja su u posljednjih pet godina naglo porasli. Osim toga, narasli su i troškovi školovanja.

“Klimava britanska ekonomija nije blagonaklonjena mladima koji žele rješavati stambeno pitanje, posebno zato što stanodavci sada traže mnogo veće depozite nego u predrecesijskom vremenu”, izvještava Emma Hayward iz Londona.

Jedina opcija

Kao jedina opcija mladima preostaje povratak u staro gnijezdo, što za mnoge znači odlaganje određenih planova.

“Mislim da je manje vjerovatno da će osnovati porodicu. Teže im je da se skrase i puste korijene. Također, mislim da su kao radnici manje efikasni, jer često moraju prelaziti velike razdaljine kako bi stigli do radnog mjesta, tako da ne mogu doprinositi kao kad bi živjeli blizu kompanije”, kaže Angus Hanton iz Intergeneracijske fondacije.

Michelle i David su se vratili na pravi put. Nedavno su se vjenčali, a dogodine planiraju i osamostaljenje, ukoliko se ekonomska situacija ne pogorša.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vladajući socijalisti u Francuskoj, nakon što su preuzeli vlast, snizili su prognozu ekonomskog rasta te države, stoga je pad u trećem kvartalu bio i očekivan. Ako je suditi prema prognazama engleske Centralne banke od srijede, slična sudbina uskoro bi mogla zadesiti i Veliku Britaniju.

Velika Britanija se već nalazi u recesiji, budući da je od kraja 2011. godine zabilježila dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta.

24 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO