Poziv Amerikancima da napuste Sudan i Tunis

Američke ambasade u Tunisu i Kartumu bile su meta napada u nizu antiameričkih protesta (Reuters)
Američke ambasade u Tunisu i Kartumu bile su meta napada u nizu antiameričkih protesta (Reuters)

Američki State Department pozvao je američke državljane da napuste glavni grad Tunisa putem komercijalnih zračnih linija te upozorio na rizik putovanja u Sudan zbog antiameričkih protesta.

“Ministarstvo vanjskih poslova naredilo je osoblju američke vlade koje nije neophodno da napuste Tunis nakon napada na američku ambasadu u Tunisu”, navodi se u saopćenju.

“Aerodrom u Tunisu je otvoren i američkim državljanima se preporučuje odlazak komercijalnim letovima”.

Američki State Department također je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovanja u sudanske regije Darfur, Plavi Nil i Južni Kordofan.

Američke ambasade u Tunisu i Kartumu bile su meta napada u nizu antiameričkih protesta muslimana zbog antiislamskog videa snimljenog u SAD-u.

Sudan je ranije odbacio zahtjev SAD da pošalje marince da štite ambasadu. Sudanski zvaničnici rekli su da su lokalne snage sigurnosti sposobne da štite ambasadu.

Kanadske ambasade

Tri osobe su ubijene u napadu na američku ambasadu u Kartumu u petak. Napadnute su i njemačka i britanska ambasada.

Amerikanci su upozoreni da ne putuju u Tunis, nakon što su dvije osobe izgubile život u napadima na ambasadu u Tunisu i obližnjoj američkoj školi.

“Američki građani u Tunisu treba da budu veoma oprezni i izbjegavaju masovne skupove”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Kanadska vlada saopćila je u nedjelju da zatvara ambasade u Sudanu, Libiji i Egiptu kao mjeru predostrožnosti.

Nekoliko drugih ljudi ubijeno je širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike od izbijanja protesta u utorak zbog antiislamskog videa, uključujući američki ambasador u Libiji Chrisa Stevensa.

U međuvremenu, grupa Al Kaida na Arabijskom poluotoku pozvala je na nove napade na zapadne ambasade.

Izvor: Agencije


Povezane

Prelazni predsjednik Libije Mohammed Al-Magarief dao je prvi intervju za jednu stranu medijsku kuću od ubistva američkog ambasadora. Nakon posjete povrijeđenima u Bengaziju, o napadu na konzulat razgovarao je sa novinarkom Al Jazeere. 

Novinar Al Jazeere Rob Reynolds u Los Angelesu je istraživao ko stoji iza antiislamskog videa koji je izazvao nasilje i proteste širom svijeta. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO