JAR: Rudari ne odustaju od svojih zahtjeva

Vlada Južnoafričke Republike upozorena je da bi nasilni obračun sa rudarima u štrajku mogao pogoršati trenutnu situaciju.

Jedan od pregovarača izjavio je za Al Jazeeru da bi policija trebalo da se povuče, jer su sukobi u subotu, u kojima su upotrebljeni gumeni meci, vodeni topovi i suzavac, samo dodatno razbjesnili rudare i njihove porodice. Iz Marikane izvještava dopisnica Al Jazeere Haru Mutasa.

Policijska vozila ulaze u improvizovano naselje Wonderkop u Marikani, a prvi put, vojni helikopter kruži nad ovim područjem, izvještava ona.

Odbili naredbu Vlade

Rudari koji štrajkuju u rudniku platine Lonmin odbili su naredbu Vlade da prestanu nositi oružje i okupljati se.

Policija im je više puta poručila da predaju oružje i odu. Neki su poslušali, ali kad su ostali odbili, policija je upotrijebila gumene metke, suzavac i vodene topove kako bi ih rastjerala.

Zatim su krenuli za njima.

“Policajci trenutno patroliraju improvizovanim naseljem, pokušavajući pronaći rudare koji su pozivali na ove proteste. Uhapsili su nekoliko osoba, a sada traže oružje poput pušaka, mačeta ili štapova”, izvještava naša dopisnica. 

Nekoliko rudara je uhapšeno. Jedan muškarac kaže da ja pogođen gumenim metkom dok je pokušavao pronaći zaklon. Čini se da je demonstracija sile samo dodatno razbjesnila ljude.

Čekaju novac

“Nakon onoga što je policija učinila, naši muževi se neće vratiti na posao dok ne dobijemo novac – 1.150 eura mjesečno”, govori jedna žena. 

Sukobi su u subotu trajali cijeli dan. Demonstranti su pokušali blokirati puteve kako bi policiji otežali prilaz.

Kažu da će se vratiti na posao tek kad im vlasnici rudnika isplate novac koji traže.

A zaprijetili su i da će zatvoriti druge rudnike u ovom području.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Svjedoci pucnjave u rudniku Maricana izjavili su Al Jazeeri da je policija neke od rudara štrajkača ubila dok su pokušavali da se predaju. 34 rudara ubijena su prošlog mjeseca u rudniku platine 100 kilometara sjeverno od Johannesburga. Izvještava Tania Page.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO