Brahimi napustio Siriju, sukobi nastavljeni

Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je širom zemlje poginulo 66 osoba, saopćili aktivisti (Reuters)
Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je širom zemlje poginulo 66 osoba, saopćili aktivisti (Reuters)

Međunarodni mirovni posrednik Lakhdar Brahimi napustio je u nedjelju Siriju nakon razgovora s pobunjeničkim vođama koji ocjenjuju da je njegova zadaća osuđena na propast zbog nastavka sukoba.

“Sigurni smo da će [Brahimi] doživjeti neuspjeh jer međunarodna zajednica zapravo ne želi pomoći sirijskom narodu”, rekao je pukovnik Abdel Jabbar al-Okaidi, zapovjednik pobunjeničkog vojnog vijeća u Halepu, na sjeveru zemlje.

“Ne želimo biti odgovorni za taj neuspjeh”, rekao je za agenciju AFP pošto je putem Skypea, kao i druge pobunjeničke vođe, razgovarao s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Međunarodna zajednica zbog podijeljenosti ne uspijeva sankcionirati vlasti u Damasku i ne nazire se nikakvo rješenje sukoba u kojemu je u 18 mjeseci izginulo više od 27.000 ljudi, po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je širom zemlje poginulo 66 osoba, po nepotpunim podacima SOHR-a.

Podijeljenost država

Iran, koji kao i Rusija i Kina podržava Damask, prvi put je javno priznao da je Revolucionarna garda prisutna u Siriji i u susjednom Libanu, rekavši da je riječ o “savjetnicima” a ne o vojnom prisustvu.

Izaslanik Brahimi koji je 1. septembra preuzeo dužnost, sastao se u subotu u Damasku sa predsjednikom Basharom al-Assadom i na tom prvom susretu u Siriji ocijenio je da se kriza “pogoršava i prijeti svijetu”.

Posljednjeg dana posjete susjednom Libanu papa Benedikt XVI. pozvao je na “trajno rješenje” u Siriji.

Međunarodna zajednica podijeljena je na Rusiju, Iran i Kinu s jedne strane koji odbijaju svako upletanje u Siriji te na zapadne zemlje, Arape i Turke s druge, koji žele odlazak predsjednika Assada.

Izvor: Agencije


Povezane

Komandant Iranske revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari kaže da je pomoć savjetodavna, ali ne isključuje intervenciju Irana, ukoliko zapadne sile napadnu Siriju.

16 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO