Brahimi napustio Siriju, sukobi nastavljeni

Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je širom zemlje poginulo 66 osoba, saopćili aktivisti (Reuters)

Međunarodni mirovni posrednik Lakhdar Brahimi napustio je u nedjelju Siriju nakon razgovora s pobunjeničkim vođama koji ocjenjuju da je njegova zadaća osuđena na propast zbog nastavka sukoba.

“Sigurni smo da će [Brahimi] doživjeti neuspjeh jer međunarodna zajednica zapravo ne želi pomoći sirijskom narodu”, rekao je pukovnik Abdel Jabbar al-Okaidi, zapovjednik pobunjeničkog vojnog vijeća u Halepu, na sjeveru zemlje.

“Ne želimo biti odgovorni za taj neuspjeh”, rekao je za agenciju AFP pošto je putem Skypea, kao i druge pobunjeničke vođe, razgovarao s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Međunarodna zajednica zbog podijeljenosti ne uspijeva sankcionirati vlasti u Damasku i ne nazire se nikakvo rješenje sukoba u kojemu je u 18 mjeseci izginulo više od 27.000 ljudi, po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je širom zemlje poginulo 66 osoba, po nepotpunim podacima SOHR-a.

Podijeljenost država

Iran, koji kao i Rusija i Kina podržava Damask, prvi put je javno priznao da je Revolucionarna garda prisutna u Siriji i u susjednom Libanu, rekavši da je riječ o “savjetnicima” a ne o vojnom prisustvu.

Izaslanik Brahimi koji je 1. septembra preuzeo dužnost, sastao se u subotu u Damasku sa predsjednikom Basharom al-Assadom i na tom prvom susretu u Siriji ocijenio je da se kriza “pogoršava i prijeti svijetu”.

Posljednjeg dana posjete susjednom Libanu papa Benedikt XVI. pozvao je na “trajno rješenje” u Siriji.

Međunarodna zajednica podijeljena je na Rusiju, Iran i Kinu s jedne strane koji odbijaju svako upletanje u Siriji te na zapadne zemlje, Arape i Turke s druge, koji žele odlazak predsjednika Assada.

Izvor: Agencije