Brahimi: Sirijska kriza prijetnja svijetu

U petak je u Siriji ubijeno 125 ljudi, od čega 100 civila, javili su aktivisti (EPA)
U petak je u Siriji ubijeno 125 ljudi, od čega 100 civila, javili su aktivisti (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi sastao se u Damasku sa predsjednikom Basharom al-Assadom u pokušaju da okonča 18-mjesečni konflikt u ovoj zemlji.

Brahimi je nakon razgovora sa Assadom izjavio da sukob u Siriji predstavlja “prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet”.

“Kriza je opasna, ona se pogoršava i predstavlja prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet”, rekao je on novinarima u Damasku.

Nastavljene borbe

Brahimijev posjet Siriji odvija se dok se krvavi sukobi nastavljaju u zemlji pri čemu je još 125 osoba ubijeno u petak, od kojih 100 civila, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi postigli napredak”, rekao je Brahimi.

“Bit ćemo u kontaktu sa zemljama koje imaju interes i utjecaj na sirijsko pitanje”, dodao je.

Brahimi je rekao da će se uskoro vratiti u regiju, nakon razgovora u New Yorku s glavnim sekretaromUN-a Ban Ki Moonom.

Ovo je prvi puta da se Brahimi sastao sa Assadom otkako je prije dvije sedmice zamijenio Kofija Annan na mjestu mirovnog izaslanika za Siriju te preuzeo misiju koju je ovaj alžirski diplomata opisao kao “gotovo nemoguću“.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 11 osoba ubijeno je u napadu zračnih snaga sirijskog režima na jedan kvart u sirijskom gradu Halepu. U isto vrijeme, dok traje novo nasilje u Siriji, u toj zemlji boravi Lahdar Brahimi, izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju. Situaciju je ocijenio izuzetno teškom. 

Režimske sirijske snage nastavljaju s napadima iz zraka. Najteže su pogođeni gradovi Homs i Halep. Istovremeno, u toku je drugi dan posjete UN-ovog specijalnog izaslanika Siriji. Lahdar Brahimi sastao se s brojim zvaničnicima u Damasku. Još uvijek se očekuje njegov susret s Basharom Al Assadom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO