Belgija: Zbog marame odustala od kandidature

Fatmagul Bilge: Zahtjevi da ako pobijedi na lokalnim izborima, skine maramu (Anadolija)

Učiteljica turskog porijekla Fatmagul Bilge, kandidatkinja Socijalističke stranke za vijeće općine Aalsta u Belgiji, odustala je od kandidature zbog pritiska da skine maramu.

Učiteljica islama, biologije i informatike Fatmagul Bilge kazala je da su je prvo prihvatili sa maramom, a kasnije kazali da će, ako pobijedi na lokalnim izborima, morati skinuti maramu.

“Oni su tražili garanciju od mene ako bih pobjedila na izborima da ću skinuti maramu na sastancima”, rekla je Bilge.

Kada nije prihvatila zahtjev, počeli su pritisci da odustane kandidature, prenosi Anadolija.

“Kada smo trebali da se fotografišemo za izborne kampanije, jedan član stranke tražio bi da skinem maramu. I ja sam zvala predsjednika stranke i rekla sam ni prije izbora niti poslije izbora ne želim da moja marama bude problem. On je tad rekao da su razgovarali o tome i dogovorili se da me prihvate sa maramom”, kazala je Bilge.

‘Uplašili se vijesti’

“Vjerovatno su se uplašili od vijesti u medijima. Pitali su da li ću miješati vjeru sa politikom. Ja sam rekla da se ne brine. Njihovo drugo pitanje je bilo o mojoj marami. Rekli su da ću morati skinuti maramu na sastancima u skupštini. Podsjetila sam ih da smo se već dogovorili o tome i da ne postoji nikakav zakon po kojem ja to moram uraditi. Dugo smo razgovarali o tome, ali nismo se dogovorili. Rekli su da će me zvati i otišli su”, dodala Bilge.

On je kazala da su političari Socijalističke stranke počeli praviti pritisak kako bi odustala od kandidature. Bilge je dodala kako su neki političari iz Socijalističke stranke izjavili poslije njenog odlaska da je ekstremna vjernica.

U gradu Aalast, koji je 30 kilometara udaljen od Bruxellesa živi oko 8.000 stanovnika, većinom Turaka.

Predsjednik Socijalističke stranke za Aalst kazao je da oni žele raditi s onima koji prihvate njihove vizije i dodao da je marama za ovaj događaj samo bila simbol.

Izvor: Agencije