Žestoke borbe u predgrađu Damaska

Režimske sirijske snage nastavljaju s napadima iz zraka. Najteže su pogođeni gradovi Homs i Halep.

Erdogan: Drama čovječanstva

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan predviđa skori kraj Assadovog režima.

On je apelirao na regionalne lidere da se ujedine kako bi spriječili da sirijski sukob dalje destabilizira Bliski istok.

Erdogan je na međunarodnoj konferenciji u ukrajinskom gradu Jalta istakao da se “mora reći glasno i jasno ‘ne’ ovoj drami čovječanstva i ne dopustiti da plamen nasilja proguta cijeli region”.

Turska je zabrinuta da bi kurdski pobunjenici mogli iskoristiti vakuum vlasti u susjednoj Siriji i upozorila da neće tolerirati bilo kakve prijetnje pobunjenika iz Sirije.

Istovremeno, u toku je drugi dan posjete specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Lakhdara Brahimija Siriji.

On se sastao s brojnim zvaničnicima u Damasku. Još uvijek se očekuje njegov susret sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Ofanziva Vladinih snaga

Dok UN-ov specijalni izaslanik razgovara s različitim zvaničnicima u Damasku, u predgrađima se vode žestoke borbe.

Vladine snage pokušavaju “očistiti” ta područja od opozicionara.

Zbog svega ovoga te činjenice da nijedna od zaraćenih strana u Siriji nije spremna prekinuti vatru, kao i podjele svjetskih sila u vezi sa sirijskim pitanjem, Brahimijeva misija predstavlja veliki izazov.

Mokhtar Lamani, glasnogovornik izaslanika UN-a i AL-a, kaže: “Postoje zemlje koje imaju utjecaj i moć i druge zemlje, koje imaju određene interese. Mi ih pitamo ko ima moć da utječe na njih kako bi se zaustavilo krvoproliće. To je primarni cilj. Potom slijedi politička faza i pregovori o tome kako da se zaustavi kriza.”

Slijediti irački primjer

Irački premijer Nouri al-Maliki je u petak tražio od delegacije sirijske opozicije u Bagdadu da nauči od iskustava Iraka, gdje je novi politički sistem uspostavljen tokom višegodišnjeg nasilja.

On se sastao s “delegacijom predstavnika frakcije sirijske opozicije, kojom predsjedava Mahmoud Dahman al-Muslat, čelnik ureda za vanjskopolitičke odnose Sirijskog nacionalnog vijeća u SAD-u i Kanadi”, navodi se u saopćenju na internetskoj stranici premijera.

Razgovarali su o razvoju događaja u Siriji i “načinima da se okonča krvoproliće i pronađe osnovno političko rješenje”.

Maliki je pozvao delegaciju da “iskoristi prednost iračkog iskustva u periodu promjena koji se dogodio u Iraku”, prenosi AFP.

U godinama od 2003. godine, nakon američke invazije, Irak se borio da uspostavi novi politički sistem i da smanji sektaško nasilje između šiita i sunita.

Alžirski diplomata ipak ulaže velike napore da misija uspije, tvrde njegovi sagovornici u Damasku.

Feng Biao, politički saveznik u Ambasadi Kine u Damasku, objašnjava: “Postavio mi je brojna pitanja i očito da je zainteresiran da ovu misiju učini uspješnom.”

Brahimijev susret s Assadom zakazan je za subotu, do kada su planirani i brojni drugi s predstavnicima opozicije.

Delegacija sirijske opozicione grupe sljedeće sedmice odlazi na razgovore u Kinu, potvrđeno je iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Tema susreta je kako postići političko rješenje krize u Siriji.

Zahtjev Pekinga

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, kaže: “Kako bi potakla političko rješenje sirijskog pitanja, Kina je uvijek činila nepristrasne napore ne bi li različite stranke u Siriji provele relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, šestočlani prijedlog gospodina [kofija] Annana, dogovor iz Ženeve.”

U augustu je Peking je posjetio i Assadov izaslanik, kada su kineske vlasti zatražile od sirijske Vlade da razgovara s opozicijom.

Više od 2.000 škola je uništeno i oštećeno u oružanim sukobima u Siriji, a stotine škola su korištene kao utočište, upozorili su UN u petak, pred početak nove školske godine u nedjelju.

“Bit će veliki izazov organizirati školovanje djece”, izjavila je novinarima u Ženevi glasnogovornica UN-ove Fondacije za djecu (UNICEF) Marixie Mecado.

Vratiti djecu u škole

“Od ukupno oko 22.000 škola, više od 2.000 je oštećeno i uništeno. Više od 800 škola služi kao utočišta u kojim su smještene raseljene porodice”, precizirala je ona, pozivajući se na podatke sirijskog Ministarstva obrazovanja.

Bitno je, kazala je glasnogovornica, da se djeca vrate u školu kako bi odvratila pažnju od “košmara” u kojem žive već 18 mjeseci u Siriji, gdje je u eskalaciji sukoba bilo oko 27.000 mrtvih, prema podacima sirijskih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

“Vratiti se u školu je jedan od najefikasnijih načina da se djeci pruži osjećaj stabilnosti, nade i normalnosti”, objasnila je Mercado.

UNICEF je aktivan samo u gradovima Deri i Latakiji, kao i u ruralnim zonama oko Damaska, kazala je glasnogovornica.

Fondacija je popravila 67 škola i planira još stotinjak u narednim sedmicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije