Tunis: Policija pucala na napadače

Policija je koristila suzavac da rastjera stotine demonstranata (EPA)

Najmanje je pet demonstranata ranjeno kada je tuniska policija u petak otvorila vatru kako bi spriječila napad na kompleks zgrada američke ambasade u glavnome gradu Tunisu.

Još se ne zna je li policija pucala na demonstrante pravim ili gumenim mecima.

Demonstranti su zapalili stabla i polomili prozore na zgradama.

Izvještač Reutersa javio je o velikoj vatri koja kulja iz kompleksa ambasade, kao i iz same zgrade diplomatske misije.

Policija je koristila suzavac da rastjera na stotine demonstranata.

Veliki požar izbio je unutar kompleksa ambasade, u koji je ušlo više stotina demonstranata gnjevnih zbog filma u kojemu se vrijeđaju islam i poslanik Muhammed.

U međuvremenu, demonstranti su zapalili američku školu u tuniskom glavnom gradu, rekao je novinar Reutersa. Škola je zatvorena u petak.

Nastavljene demonstracije

Zapadne agencije su javile da su nastavljene demonstracije i u glavnom gradu Sudana, Kartumu, gdje su sa krova američke ambasade čuvari ispalili hice upozorenja na okupljene demonstrante, od kojih je nekoliko desetina ljudi preskočilo jedan zid i približilo se zgradi.

Demonstranti su zapalili jedno policijsko vozilo u blizini ambasade kada su stotine demonstranata razbile jedan policijski kordon, pošto je policijsko vozilo udarilo i usmrtilo jednog demonstranta, javio je AFP.

U Tunisu i Sudanu nastavljeni su protesti zbog filma “Nevinost muslimana” (Innocence of Muslims) snimljenom u Sjedinjenim Američkim Državama koji vrijeđa poslanika Muhameda.

Izvor: Agencije