Papa: Obustaviti dostavu oružja Siriji

Papa Benedikt XVI u petak je apelirao da se zaustavi dostava oružja Siriji, rekavši kako bi to pomoglo da se u toj zemlji zaustavi građanski rat.

Papa je dao izjave novinarima u privatnom avionu tokom puta u Liban, gdje je u petak otputovao u trodnevnu posjetu Bejrutu, čiji je fokus promoviranje mira na Bliskom Istoku i harmonije između manjinskih kršćana i većinskih muslimana u Libanu.

Vjerske vođe pridružile su se libanskoj političkoj eliti u pružanju dobrodošlice papi, pokazujući zajedništvo u regiji potresenoj demonstracijama protiv najave antiislamskog filma objavljene na internetu.

Religijska tolerancija

“Uvoz oružja mora konačno prestati”, rekao je Benedikt XVI. “Bez uvoza oružja rat se ne može nastaviti. Umjesto uvoza oružja, što je smrtni grijeh, moramo uvoziti ideje mira i kreativnosti.”

Papa je kazao da su protesti održani protiv autoritarnih režima tokom “Arapskog proljeća” bili “pozitivna stvar”.

“Postoji želja za većom demokratijom, većim slobodama, saradnjom i obnovom”, rekao je on.

Međutim, dodao je da to mora uključiti i toleranciju za druge religije.

“Fundamentalizam je uvijek falsificiranje religije”, kazao je on.

Sve glavne religijske grupe u zemlji, u kojoj se vodio sektaški rat od 1975. do 1990. godine, pružile su dobrodošlicu papi.

Dolazak Benedikta XVI pozdravio je i Hezbollah transparentima dobrodošlice postavljenim u blizini aerodroma.

Benedikt XVI rekao je da Liban “uistinu pokazuje cijelom Bliskom istoku i ostatku svijeta” da kršćani mogu mirno živjeti s drugim crkvama i drugim religijama.

“Ova ravnoteža, koja se svugdje predstavlja kao primjer, vrlo je delikatna”, kazao je papa. “Ponekad se čini da će pući kao prenategnuta strijela.”

U Tripoliju, na sjeveru Libana, svjedoci su izvijestili da su demonstranti zapalili američki restoran brze hrane Kentucky Fried Chicken, uzvikujući parole protiv pape i antiameričke slogane.

Demonstranti su se, također, usprotivili najavi antiislamskog filma objavljenoj na internetu, koja je izazvala nasilne demonstracije širom svijeta, u kojima je u Libiji poginuo američki ambasador Chris Stevens.

Uleme traže izvinjenje

U međuvremenu, Međunarodna unija ulema (islamskih učenjaka), kojom predsjedava šejh Yusuf al-Qaradawi, zatražila je da se papa “izvini muslimanima” zbog govora održanog 2006. godine i optužilo ga da želi potaknuti “sukob” između istočnih kršćana i muslimana.

Govor koji je papa održao 2006. godine u Regensburgu, u kojemu je navodno usporedio islam s nasiljem, naišao je na žestoke kritike u islamskom svijetu.

U saopćenju objavljenom u noći s četvrtka na petak, Međunarodna unija islamskih ulema, sa sjedištem u Kataru, u iznimno oštrom tonu zatražila je od pape “da se izvini muslimanima zbog govora održanih u Njemačkoj, kao što se izvinio Jevrejima”.

Unija je istakla kako je “bezuspješno pokušala uspostaviti dijalog s Vatikanom” i kako je već zatražila od pape da se izvini zbog govora, što on “nije učinio”.

U saopćenju se navodi da Benedikt XVI želi “potpiriti vatru sukoba među sinovima iste zemlje”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO