Od gladi 1958-61. umrlo 40 miliona Kineza

Knjiga je objavljena 2008. godine u Hong Kongu, ali ne i u Kini (EPA)

Gotovo 40 miliona Kineza umrlo je od gladi između 1958. i 1961. godine, piše novinar Yang Jishen u knjizi Stele, prvom cjelovitom povijesnom dokumentu o najvećoj gladi u povijesti koju je izazvao komunistički režim u Kini.

“Knjiga je nadgrobni spomenik (stela, nadgrobni spomenik u antičko doba) mome ocu, koji je umro od gladi 1959. godine, ona je nadgrobni spomenik za oko 36 miliona Kineza žrtava gladi, nadgrobni spomenik za sistem odgovoran za katastrofu”, piše autor u predgovoru francuskom izdanju.

Knjiga je svjedočanstvo o katastrofalnim posljedicama ekonomsko-socijalnog plana “Veliki skok naprijed”, kojim je tadašnji vođa Mao Zedong želio industrijalizirati agrarnu Kinu krajem 50-ih godina.

Knjiga je objavljena 2008. godine u Hong Kongu, ali ne i u Kini.

Englesko izdanje očekuje se krajem oktobra.

Yang Jisheng, rođen 1940. godine, bio je novinar službene novinske agencije Nova Kina (Xhinhua), a više od deset godina istraživao je na terenu i u arhivu veliku glad nastalu prisilnom kolektivizacijom poljoprivrednog zemljišta.

Desetkovana sela

Cjelokupno kinesko seosko društvo bilo je uništeno.

Da bi prehranili gradove, izgladnjivali su seljake.

Gorljivost lokalnih partijskih moćnika miješala se s terorom hijearhije, ističe autor.

Uljepšani podaci o rekordnim urodima posluživali su se javnosti, a prešućivan je broj umrlih od gladi.

U strahu da ne bude proglašen kontrarevolucionarom, niko se nije usudio Maoa Zedonga upozoriti na tragediju.

Krajem 1958. godine čitava su sela bila desetkovana glađu, slučajevi kanibalizma nisu bili rijetkost, a preživjeli su poludjeli.

Na smrt od gladi nadovezalo se nasilje, samoubistva, napuštanje hiljada djece…

Desetine miliona ljudi “nestali su samo tako, tiho, bez jauka, u ravnodušnosti i tuposti”, piše Yang Jisehng i sjeća se da ni njemu samom nije na pamet palo za smrt oca okriviti tadašnju vlast.

Izvor: Agencije