Vođa Al-Kaide pozvao na zbacivanje Assada

Zawahiri ismijao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zbog pokušaja uspostave mira s Izraelom (Reuters)
Zawahiri ismijao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zbog pokušaja uspostave mira s Izraelom (Reuters)

Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahiri pozvao je sve muslimane da podrže sirijske pobunjenike, ustvrdivši da bi ih zbacivanje predsjednika Bashara al-Assada približilo konačnom cilju – porazu Izraela.

U audio poruci objavljenoj u četvrtak na internetu u povodu obilježavanja napada na SAD 11. septembra, on je kritizirao muslimanske vlade na Bliskom istoku i u Aziji zbog neuspjeha u unapređenju ciljeva političkog islama.

Posebno je prekorio novo egipatsko vodstvo zbog pridržavanja mirovnog sporazuma iz 1979. godine s Izraelom i Pakistanom, nazvavši ga “vladom na prodaju i vojskom za najam”.

Podrška džihadu u Siriji

Zawahiri je naglasio da SAD podržavaju Assada zato što se boje uspona još jednog islamističkog režima koji bi ugrožavao njihovog saveznika Izrael.

“Podrška svetom ratu u Siriji u cilju uspostave muslimanske države temeljni je korak prema Jeruzalemu, zbog čega Amerika daje svjetovnom baasističkom režimu stalno nove i nove prilike iz straha da se u Siriji ne uspostavi vlast koja bi bila prijetnja Izraelu”, rekao je.

Čovjek koji je na čelu Al-Kaide zamijenio Osamu bin Ladena nakon njegovog ubistva prošle godine, još je rekao da bi se “islamska nacija” morala usredotočiti na pružanje “pomoći Palestini” i da bi vlade arapskih zemalja morale poništiti mirovne sporazume s Izraelom.

Uputio je kritike Turskoj, Iranu i zaljevskim zemljama te ismijao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zbog pokušaja uspostave mira s Izraelom.

Akteri 11. septembra

U četvrtak je na internetu postavljen video zapis aktera napada o 11. septembra, koji je nastao 2001. godine.

U poruci vezanoj za napad na SAD, akteri navode da je to “dio rata za protjerivanje američke vojske sa Arapskog poluotoka”, javila je AFP.

Salim al-Hazmi i Khalid al-Mihdar, dvojica od 19 napadača koji su oteli četiri aviona u septembru 2001. godine u SAD-u kojima su izvršeni napadi u kojima je stradalo oko 3.000 ljudi, pročitali su poruke na video zapisu u produkciji As-Sahab medija, koji se povezuju s Al-Kaidom.

Jedan od njih dvojice, Mihdar, obučen u vojnu jaknu s bijelim turbanom na glavi i mašinkom na lijevoj strani, čita poruku na dan 21. Safar 1422. godine po islamskom kalendaru, odnosno 26. aprila 2001. godine.

On navodi da su arapski lideri otišli daleko i izdali svoj narod pošto su dozvolili kršćanima, Amerikancima, da dođu na zemlju dvije muslimanske svetinje – Meke i Medine.

“Operacija je dio džihada (rata) protiv SAD-a i njenih pristalica”, poručio je Hazmi i dodao da je cilj operacije vraćanje dostojanstva muslimanima i protjerivanja Amerikanaca sa Arapskog poluotoka.

“Al-Aksa džamija (u Jerusalimu) je oskrnavljena i Arabijski poluotok je pun američkih i britanskih vojnika koji se bore protiv Allaha”, rekao je Hazmi obučen u tamnu haljinu, s bradom i crnim turbanom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO