Liberali pobijedili u Holandiji

Liberalna stranka premijera Marka Ruttea pobijedila je na holandskim parlamentarnim izborima u srijedu, pokazali su rezultati u četvrtak ujutro nakon 95 posto obrađenih glasačkih listića.

Liberali, koji su u Holandiji stranka desnog centra, osvojili su 41 od 150 zastupničkih mjesta u donjem domu holandskog Parlamenta. Odmah do njih su laburisti, lijevi centar, s 39 osvojenih mandata.

“Ostvarili smo najveću pobjedu u našoj historiji. Po drugi put smo najjača stranka u zemlji. Već sutra krećem s prvim koracima za sastavljanje vlade”, rekao je Rutte u izjavi holandskoj televiziji, ali nije želio otkriti kojim će strankama prvo pristupiti u pokušaju stvaranja koalicije.

“Nazvao sam maloprije Marka Ruttea i čestitao mu na pobjedi”, kazao je čelnik laburista Diederik Samsom, priznajući poraz.

Miran Brisel

Socijalisti, koje nazivaju tvrdom ljevicom jer se protive zajmovima prezaduženim članicama eurozone i mjerama štednje, osvojili su na trećem mjestu 15 mandata.

Manjinska vlada desnog centra premijera Ruttea pala je u aprilu, jer se njezin koalicijski partner, Stranka slobode (PVV), krajnja desnica, usprotivila štednji potrebnoj da se javni dug smanji ispod 3 posto. PVV, kojemu je na čelu 49-godišnji populist Geert Wilders i želi da zemlja izađe iz EU-a i napusti zajedničku valutu euro, doživio je težak poraz i s 24 mandata spao na svega nekoliko.

Nakon ovakvih rezultata izbora Brisel može biti miran. Dvije najjače stranke, liberali i laburisti, koji su u odnosu na prošle izbore dobili zajedno dvadeset mandata više, proevropske su orijentacije, a postoji i mogućnost sklapanja velike koalicije, iako liberali izlazak iz krize zagovaraju štednjom, a laburisti investicijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbori za novu vladu održat će se 12. septembra, nakon raspada koalicije uslijed propalih pregovora o mjerama štednje.

Published On 27 Apr 2012

Obje vodeće stranke su proevropski orijentirane, na izborima koji se održavaju, prema nekim istraživanjima, u donekle antievropskoj atmosferi javnog mnijenja.

Published On 12 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO