Lakhdar Brahimi doputovao u Siriju

Najmanje 15 ljudi ubijeno je u Siriji uoči prve posjete specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Lakhdara Brahimija, koji je doputovao u Damask na razgovore sa sirijskim zvaničnicima i opozicijom.

Brahimi je stigao u Siriju prvi put od kada je preuzeo dužnost od svog prethodnika Kofija Annana i tokom trodnevne posjete razgovarat će i s predsjednikom Basharom al-Assadom, potvrdili su zvaničnici.

Specijalni izaslanik je stigao u Damask oko podneva po lokalnom vremenu, gdje će se prvo sastati s ministrom vanjskih poslova Walidom al-Muallemom.

Brahimi je ocijenio po dolasku u Damask da se sukob u Siriji pogoršava.

“Mislim da se svi slažu da treba zaustaviti krvoproliće i nadamo se da ćemo u tome uspjeti”, rekao je on na aerodromu.

Brahimi bi se trebao u petak sastati i s članovima sirijske opozicije “koji toleriraju režim u Damasku”, a u subotu su predviđeni razgovori s Assadom, naveo je isti izvor za AFP.

Nove žrtve

U bombardiranju u sirijskoj provinciji Halepu u noći sa srijede na četvrtak poginulo je četvero ljudi, a najmanje 11 izgubilo je život tokom zračnog napada čija je meta bila raskrsnica u oblasti Tariq al-Bab u gradu Halepo, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija je ranije izvijestila da je bombardirana regija Karam al Jabal u Halepu te da je bilo četvero ubijenih, kao i da su se pripadnici regularne vojske i pobunjenici borili u prijestonici Damasku.

U najnovijem saopćenju navodi se da je u napadu helikoptera na raskrsnicu u gradu Halepu bilo najmanje 11 žrtava, bez preciziranja da li su to bili vojnici ili civili, dodaje AFP.

Jolie s izbjeglicama

Posebna izaslanica UNHCR-a, američka glumica Angelina Jolie, u četvrtak je stigla u izbjeglički kamp u jugoistočnoj Turskoj, u kojem se nalaze izbjeglice iz Sirije, što je njena druga posjeta Turskoj nakon ljeta 2011. godine, izvijestili su turski mediji.

Jolie je, u pratnji visokog komesara UNHCR-a Antonija Guterresa, posjetila sirijske izbjeglice u kampu smještenom u jugoistočnoj turskoj pokrajini Kilis i, kako su objavili turski mediji, doručkovala s njima.

U kampu smještenom na granici između Turske i Sirije trenutno se nalazi više od 12.000 sirijskih izbjeglica, koji žive u relativno dobrim uvjetima, navode agencije.

Glumica će posjetiti i druge kampove u kojima su smještene sirijske izbjeglice, a nalaze se nekoliko desetaka kilometara sjevernije, u susjednoj pokrajini Gaziantep.

Izvor: Agencije