Trojka produžila rokove Portugalu

Ministar finansija Vitor Gaspar među uzrocima podbačaja u ostvarivanju fiskalnih ciljeva izdvaja i pogoršanje dužničke krize u eurozoni (AFP)

Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) produžili su za godinu dana rok u kojem Portugal mora ostvariti zacrtane budžetske ciljeve u okviru 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

Tako Portugal sada u ovoj godini mora ostvariti budžetski manjak od pet posto bruto društvenog proizvoda (BDP), u idućoj 4,5 posto, a u 2014. godini 2,5 posto, objavili su inspektori Evropske komisije (EK), MMF-a i Evropske centralne banke (ECB).

Ranije su zadane vrijednosti iznosile 4,5 posto u ovoj, te tri posto u idućoj godini.

Trojka međunarodnih inspektora zaključila je da se program štednje načelno provodi, ali su viša nezaposlenost, manje plate i izmjena porezne osnovice smanjili porezne prihode.

S obzirom na to, pri odabiru mjera valja voditi računa o ravnoteži između ostvarivanja tražene fiskalne prilagodbe i izbjegavanja nepotrebnih pritisaka na ekonomiju, poručili su.

Paket bez promjena

Mjere štednje nametnute programom pomoći već su rezultirale općim povećanjem poreza i rezanjem javne potrošnje, dok je nezaposlenost dosegla rekordan nivo iznad 15 posto.

Portugalski ministar finansija Vitor Gaspar među uzrocima podbačaja u ostvarivanju fiskalnih ciljeva izdvaja i pogoršanje dužničke krize u eurozoni, uključujući susjednu Španiju, koja je najveće izvozno tržište Portugala.

Dodaje da produženi rokovi ne podrazumijevaju promjene u finansijskom paketu programa pomoći i da se Portugal i dalje namjerava vratiti na tržišta obveznica za godinu dana.

Pod uslovom da vlasti ustraju u strogoj provedbi programa, članice eurozone objavile su da su spremne podržati Portugal dok ponovo ne osigura cjelovit pritstup tržištima, istakla je trojka međunarodnih zajmodavaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO