Somalija: Pet žrtva u napadu u Mogadishu

Pojavile su se informacije o mogućoj drugoj eksploziji nedaleko od hotela 'Jazeera' u Mogadishu (EPA)

Najmanje pet osoba poginulo je u samoubilačkom napadu na hotel u somalijskoj prijestolnici Mogadishu, u kojem je odsjeo novi predsjednik, rekli su očevici.

Isti izvori navode da su poginuli napadač i četiri stražara.

Somalijski predsjednik i kenijski ministar nisu povrijeđeni, saopćio je predstavnik misije Afričke unije (AU) u Somaliji.

“Eksplodirala je bomba ispred hotela u kojem je bio predsjednik. Predsjednik je na sigurnom. Svi ljudi koji su bili u hotelu su preživjeli”, kazao je pukovnik Ali Houmed.

Dvije eksplozije

Novinar Al Jazeere Peter Greste, koji izvještava sa mjesta napada, rekao je da su se desile dvije eksplozije, te da se nakon prve čula i pucnjava.

Pojavile su se informacije o mogućoj drugoj eksploziji nedaleko od hotela “Jazeera” u Mogadishu, u blizini aerodroma.

Pobunjenici su saopćili u utorak da su izbor Hasana Sheikha Mahmouda za predsjednika organizirali “neprijatelji Somalije”.

Analitičari kažu da je njegov izbor jedan u nizu koraka za okončanje višedecenijskog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Glavni grad Somalije Mogadishu poznat je kao jedan od najopasnijih gradova svijeta. Ali nakon više desetljeća nasilja, on je sada sigurniji, a noćni život grada privlači sve više ljudi. Dopisnica Al Jazeere Nazanin Moshiri posjetila je ovaj grad i otkrila koliko se promijenio tokom posljednjih mjeseci. 

Published On 02 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO