SAD: Napad neće naštetiti odnosu s Libijom

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da će raditi s Libijom kako bi pred lice pravde izveli napadače koji su ubili američkog ambasadora i druge diplomate i istaknuo je da ova ubistva neće naštetiti američko-libijskim odnosima.

“Radit ćemo s libijskom Vladom kako bi izveli pred lice pravde ubice koji su napali naše ljude”, rekao je on u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

U ranije objavljenom saopćenju američki predsjednik je oštro osudio napad na američku ambasadu u libijskom gradu Bengaziju u kojem je ubijen ambasador SAD-a u toj zemlji i tri djelatnika ambasade.

“Naredio sam da se iskoriste svi neophodni resursi koji će povećati sigurnost personala u diplomatskim predstavništvima u Libiji i u cijelom svijetu”, navodi se u Obaminoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

‘Grupa divljaka’

Ambasador Chris Stevens je ubijen u pokušaju evakuacije osoblja ambasade u Bengaziju, koja je postala metom demonstranata koji su protestirali protiv filma u kojem se navodno vrijeđa poslanik Muhammed, saopćile su libijske vlasti.

Obama je u saopćenju nazvao ambasadora Stevensa “hrabrim i najboljim predstavnikom SAD-a”.

Američki zvaničnici potvrdili su Al Jazeeri da je u Libiju poslana mornaričku jedinicu da ojača zaštitu predstavništava.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je osudila napad i rekla je da je to djelo “male grupe divljaka”.

Također je kazala da napad neće naškoditi odnosima između SAD-a i Libije.

“Pitam se, kako se to moglo dogoditi? Kako se to moglo dogoditi u zemlji koju smo pomogli osloboditi, u gradu kojega smo pomogli sačuvati od razaranja?”, rekla je Clinton.

‘Trijezne glave i u žalosti’

“Međutim, moramo biti trijezne glave čak i u našoj žalosti. To je bio napad male grupe, grupe divljaka, a ne libijskog naroda ili Vlade”, dodala je.

Istakla je da je slobodna i stabilna Libija u američkom interesu te da odnos između dviju zemalja neće biti “žrtva” napada.

Ubistvo američkog ambasadora također su osudili predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz, ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen te mnogi drugi zvaničnici.

Ambasador Stevens je bio diplomata od karijere, koji je govorio arapski i francuski jezik.

Na poziciji ambasadora u Libiji proveo je dva mandata, a u toj zemlji obnašao je dužnost i u vrijeme protesta protiv režima bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija.

Izvor: Al Jazeera i agencije