SAD: Ankete daju više šansi Obami

Mitt Romney: Zabrinjava nivo antipatije prema republikancima među Evropljanima (AP)

Pedeset i pet posto Amerikanaca još vjeruje da zemlja ide u krivom smjeru, dok njih 39 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru, doznaje se iz rezultata telefonske ankete provedene od 7. do 10. septembra.

Ovi su rezultati optimističniji za demokrate u odnosu na anketu iz augusta, kada je 65 posto Amerikanaca smatralo da zemlja ide u krivom smjeru, a njih tek 31 posto da je na pravom putu.

“Ovo je dobra vijest za [predsjednika Baracka] Obamu, jer što je više ljudi koji misle da se zemlja kreće u dobrom smjeru, to će mu biti lakše biti ponovo izabran”, ocijenila je Julia Clark iz Ipsosa, agencije za istraživanje javnog mnjenja.

“Kada se brojka počinje penjati, to je dobra vijest za stranku na vlasti”, dodala je.

Na pitanje kako bi glasali da se izbori održavaju danas, njih 48 posto je reklo da bi glas dali Obami, a 45 posto bi podršku dalo bivšem guverneru Massachusettsa Mittu Romneyu.

Anketa je provedena među 1.089 odraslih Amerikanaca.

Uvrijeđeni Britanci

Ugled SAD-a u Evropi mogao bi pasti na nivo iz doba George W. Busha ako novi američki predsjednik postane Romney, pokazala je druga anketa.

Samo jedan od 20 Britanaca, Francuza i Nijemaca ima pozitivno mišljenje o republikanskom predsjedničkom kandidatu, rezultati su istraživanja javnog mnijenja agencije YouGov.

Anketom je ispitano više od 12.000 osoba diljem Evrope, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Pakistana i Kine, a objavljena je u britanskom listu Guardian.

Rezultati pokazuju da simpatije prema Obami nisu izblijedile u odnosu na 2008. godinu, kada je u govoru u Berlinu obećao obnoviti ugled Amerike na svjetskoj sceni, iako je četiri godine poslije Guantanamo i dalje otvoren, a SAD angažiran u ratu u Afganistanu.

I dok Evropljani imaju izrazito negativan stav prema Romneyu, njegove šanse za osvajanje Ovalnog ureda dočekane su s više simpatija u Pakistanu, gdje 13 posto ispitanika kaže da bi zbog toga više voljeli Ameriku, a devet posto da bi im bila manje draga.

Evropa ne voli Romneya

Veće simpatije iskazali su i ispitanici na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, gdje je samo osam posto njih reklo da bi pobjeda Romneya negativno utjecala na njihove osjećaje prema SAD-u.

No, zabrinjava nivo antipatije prema republikancima među Evropljanima.

Iako je Romney još prilično nepoznat izvan SAD-a, negativan dojam ostavio je tokom evropske turneje ovoga ljeta, posebno u Velikoj Britaniji, kada je javno kritizirao organizaciju Olimpijskih igara (OI) i entuzijazam Londonaca tokom Igara.

Čak 47 posto britanskih ispitanika izjasnilo se da bi im u slučaju Romneyeve pobjede SAD-u bile manje drage, a samo tri posto bi joj bilo sklonije.

Slični rezultati dobiveni su u Njemačkoj i Francuskoj, gdje samo četiri, odnosno pet posto ispitanika smatra da bi Romney pridonio ugledu SAD-a.

S druge strane, 48 posto njemačkih i 38 posto francuskih ispitanika drži da bi pobjeda republikanskog kandidata negativno utjecala na njihove osjećaje prema SAD-u, pokazala je anketa.

Izvor: Agencije


Povezane

Mitt Romney pobijedio je na stranačkim predizborima Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima u pet saveznih država – Conneticut, Dellaware, New York, Pennsylvania i Rhode Island. Romney je poručio da će preuzeti Bijelu kuću od predsjednika Baracka Obame i time okončati četiri godine “razočarenja”. On je u govoru nakon niza osvojenih izbora istakao da […]

Published On 25 Apr 2012

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

Published On 18 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO