Kina nastavlja šutnju o potpredsjedniku Xiju

Xi je otkazao sastanke s nekoliko stranih državnika prošle sedmice, uključujući i onaj s Hillary Clinton (Getty Images)

Kineske vlasti i mediji i dalje ne pružaju informacije o tome gdje je potpredsjednik Xi Jinping, a strani mediji i blogeri nastavljaju postavljati pitanja zašto je Peking toliko tajanstven u pogledu zdravlja čovjeka koji će biti budući predsjednik Kine.

Xi je otkazao sastanke s nekoliko stranih državnika prošle sedmice, uključujući i onaj s američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, zbog, kako su izvori rekli agenciji Reuters, moguće povrede leđa koju je zadobio tokom plivanja.

Potpredsjednik nije viđen u javnosti od 1. septembra, ali kineski zvaničnici odbijaju dati bilo kakvo objašnjenje njegove odsutnosti iz političkog života, što samo uvećava glasine na internetu.

Bez komentara

Prema raznim spekulacijama koje su preplavile domaće i strane web stranice, 59-godišnji Xi je imao srčani udar, bio je meta atentatora, ili se izolirao u pripremama za preuzimanje vlasti.

Predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, upitan u srijedu, treći dan zaredom, o zdravlju Xija, ponovo je odbio odgovoriti.

“Nemam nikakvu informaciju oko toga”, rekao je Hong.

Ministarstvo, praktično jedini Vladin ured koji redovno prima pitanja stranih novinara, uporno odbija komentirati gdje se nalazi potpredsjednik, pišu agencije.

Nedostatak informacija o zdravstvenom stanju i mjestu boravka čovjeka koji će skoro sigurno biti kineski predsjednik počeo je izazivati i nesigurnost u inostranstvu.

“Mora da se desilo nešto ozbiljno, jer bi ga do sada stavili na državnu televiziju da nije u ozbiljnim fizičkim problemima”, smatra Minxin Pei, profesor na koledžu Claremont McKenna u Californiji.

On smatra da se ne radi o političkim razlozima, niti da je on u političkim problemima.

Xi je održao govor polaznicima partijske škole 1. septembra, poslije sastanka najvišeg rukovodstva u Beidaiheu.

Da je u bilo kakvom političkom problemu on sigurno ne bi držao taj govor, kaže Pei.

Beidaihe je ljetno odmaralište kineskog partijskog rukovodstva, gdje se oni u izolaciji redovno sastaju svakog augusta i prave planove za iduću godinu.

Novo rukovodstvo

Ove godine su vjerovatno u razgovorima najviše pažnje posvetili sastavu novog partijskog rukovodstva, koje treba biti iznijeto na glasanje delegatima partijskog kongresa, za koji se očekuje da bude održan u oktobru, pišu agencije.

To je najznačajniji politički događaj u Kini koji se održava svake pete godine i na kome se svakih deset godina bira mlađa generacija najviših funkcionera.

Činjenica da vrijeme održavanja još nije objavljeno pothranjuje spekulacije da postoje razilaženja u vrhu Komunističke partije, objavili su mediji.

Međutim, drugi posmatrači kažu da nema razloga za brigu.

Xi je “zdrav i ima kontrolu”, piše online magazin iSunAffairs iz Hong Konga, koji se poziva na direktne i indirektne kontakte uključujući i Xijeve rođake.

Xi je “zauzet pripremama za 18. kongres partije i planira kako da provede reforme političkog sistema”, piše magazin. “Što se tiče njegovog nepojavljivanja i otkazivanja sastanaka sa stranim gostima posljednjih dana, to je vjerovatno njegov lični izbor”, navodi iSunAffairs.

Iako su posljednjih godina ekonomskog buma predstavnici kompanija i glasnogovornici mnogo otvoreniji u Kini, informacije o najvišim rukovodiocima i dalje su tabu tema i o njima javnost saznaje samo putem zvaničnih saopćenja.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO