Karavana mira stigla u Washington

Putnici Karavana žele legalizaciju droga i reguliranje distribucije, kao što je slučaj s alkoholom (AFP)

Američki rat protiv droge smatra se jednom od najdužih bitaka u historiji ove zemlje. Neki aktivisti poručuju da bi se dugogodišnja politika trebala promijeniti, jer, kako kažu, očito ne donosi rezultate.

Novinar Al Jazeere John Terrett bio je na dočeku takozvanog Karavana mira u Washingtonu.

Konvoj je stigao u Washington na kraju turneje po 13 saveznih država.

Među putnicima je pjesnik čijeg su nevinog sina u Meksiku ubili članovi narkokartela. Rat protiv droge, koji vode SAD i Meksiko, nazvao je promašajem.

Nixon prvi upotrijebio frazu

“U ovom ratu je blizu 70.000 osoba izgubilo život, skoro 20.000 ih je nestalo, otprilike 250.000 raseljeno. Ovaj rat je ljudima donio više štete nego sama ovisnost”, kaže Javier Sicilia, pjesnik.

Ovdje je i Teresa Carmona, čiji je sin Joaquin ubijen u Mexico Cityju. To je sve što zna, jer je policija samo izjavila da se našao “na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme”.

“Uopće nije provedena istraga. Ali i nakon 25 mjeseci, nadam se da će pravda biti zadovoljena”, kaže Teresa Carmona, majka žrtve.

Rat protiv droge traje od 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je tadašnji predsjednik SAD-a Richard Nixon prvi put upotrijebio ovu frazu.

Prvog zvaničnika zaduženog za ovo pitanje imenovao je predsjednik Ronald Reagan početkom 80-ih.

“SAD su izdvojile 25 milijardi dolara za rat protiv droge u 2012. godini. Ali dokazi nagovještavaju da je tokom 30 godina potražnja samo potakla rast ponude, smanjenje cijena i oružane sukobe između bandi – u SAD-u i posebno u Meksiku, gdje karteli trenutno kontroliraju 90 posto ilegalnih droga koje dolaze u SAD”, izvještava John Terrett iz Washingtona.

Ova federalna politika uključuje mnogo više od droge – krijumčarenje oružja, pranje novca i imigraciju. Neki smatraju da o ovim pitanjima više niko ne brine.

‘Nije težak zadatak’

“Niko ne donosi odluke o ovome. Američki tužioci nastavljaju procesuirati veliki broj ljudi za gotovo neznatnu umiješanost u uvoz droga”, kaže Peter Reuter sa Univerziteta u Marylandu.

Putnici Karavana žele legalizaciju droga i reguliranje distribucije, kao što je slučaj s alkoholom.

“Mislim da to uopće nije težak zadatak. Jednostavno, ljudima treba pružiti informacije kako bi natjerali lidere, političare, da promijene politiku”, smatra Neill Franklin iz Policijskih snaga protiv prohibicije.

A to se vjerovatno neće uskoro desiti, jer u ovogodišnjoj izbornoj kampanji još niko nije govorio o tom pitanju.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO