Hadi smijenio čelnike obavještajnih službi

Jemen potresa politička kriza od kako je nakon svrgavanja Saleha na čelo države došao Hadi (EPA)

Jemenski predsjednik Abd Rabbou Mansour al-Hadi smijenio je šefove obavještajnih službi i još nekoliko ministara, pošto je na ministra odbrane četvrti put zaredom pokušan atentat.

Hadi je kasno u utorak smijenio šefove vojne obavještajne službe i nacionalne sigurnosti, kao i ministre za visoko obrazovanje, naftu i minerale.

Ministar odbrane, general-major Mohammed Nasser Ahmad, u utorak je preživio četvrti pokušaj atentata dok se nalazio u konvoju automobila koji je prolazio ulicama prijestolnice Sane.

U napadu je ubijeno 12 ljudi, pretežno pripadnika Ahmadovog osiguranja, ali i prolaznika koji su se zatekli u blizini mjesta napada. Vjeruje se da je ministar odbrane preživio zahvaljujući tome što se nalazio u blindiranom vozilu.

Politička kriza

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio nekoliko dana posle pogibije jednog od vođa jemenskog ogranka Al-Kaide, Saida al-Shihirija, u istočnom Jemenu.

Smjene u vrhu obavještajnih službi vide se kao još jedan pokušaj predsjednika Hadija da očisti institucije od utjecaja dugogodišnjeg lidera Jemena Alija Abdullaha Saleha koji se povukao sa vlasti poslije višemjesečnih protesta protiv njegovog režima.

Jemen potresa politička kriza od kad su protesti protiv Salehovog režima doveli do njegovog svrgavanja u novembru, a na čelo države došao njegov dotadašnji zamjenik Hadi.

Upravo na toj činjenici pokušavaju da “profitiraju” ekstremisti iz redova Al-Kaide na Arapskom poluotoku koji su pojačali svoje aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije