Zawahiri potvrdio smrt svog zamjenika

Videosnimak je 13. obraćanje Zawahirija u ovoj godini (EPA)

Lider Al-Kaide Ayman al-Zawahiri objelodanio je videosnimak u kojem je potvrdio smrt svog zamjenika i to baš na dan godišnjice napada na SAD, 11. septembar, saopćili su američki centri za nadzor SITE i Intel centar.

To je prvo Zawahirijevo pojavljivanje poslije tri mjeseca, a na snimku je vođa Al-Kaide potvrdio da je Abu Yahya al-Libi ubijen u napadu bespilotne letjelice 4. juna u Vaziristanu, pakistanskoj plemenskoj oblasti, prenosi AFP.

Libi je smatran za Al-Kaidinog glavnog planera i kreatora projekata i njegova smrt je najveći udarac Al-Kaidi od ubistva Osame bin Ladena u maju 2011. godine.

Zawahirijev video postavljen je na forume koje posjećuju sljedbenici džihada i u prevedenom tekstu nema direktnog spominjanja 11. godišnjice napada na SAD.

Zawahiri je posebno govorio o američkom predsjedniku Baracku Obami, kojeg je nazvao “lažovom” izabranim da bi “prevario” muslimane širom svijeta, ali koji je ipak “poražen u Afganistanu”.

Videosnimak je 13. obraćanje Zawahirija u ovoj godini, a njegovi snimci najčešće se objavljuju na jezicima urdu i pašto.

Izvor: Agencije