Španski radnici odlaze u Njemačku

U jeku ekonomske krize u Španiji i pokušaja da se provede reforma, dodatni problem za ovu zemlju čini odlazak kvalificiranih radnika u perspektivnije države.

Jedna od tih je i Njemačka, koja aktivno regrutira mlade profesionalce, naročito inženjere, iz ostalih zemalja članica eurozone, koje sve više gube bitku s nezaposlenošću.

Eva Losara-Barreiro preselila se iz sjeverne Španije u južnu Njemačku. U mjestu Donauešngen dobila je posao u firmi Canvys, koja proizvodi ekrane po mjeri.

Titula magistrice

Eva govori španski, portugalski, engleski i kineski te ima titulu magistrice u telekomunikacijama. Dobar ulov za bilo koju kompaniju. No, Eva je ta koja se osjeća sretnom.

“Da budem iskrena, nisam imala drugog izbora, jer dok sam bila u Španiji nisam imala posao i nisam ga ni očekivala. U Španiji stopa nezaposlenosti je previsoka. U isto vrijeme, u Njemačkoj nedostaje kvalificiranih radnika, naročito inženjera”, kaže Losara-Barreiro.

Eva se pridružila grupi španskih inženjera početkom ljeta na putovanje u Njemačku. Bili su gosti lokalne vlade te biznismena. Dobili su pravi VIP tretman.

Velika razlika u odnosu na imigraciju Španaca 1980-ih. No, iako ova promjena ima svoje izazove, Eva je sretna što je našla posao kakav nije mogla naći u Španiji.

Na takvoj sudbini bi joj pozavidjeli Španci koji svakodnevno stoje u redu ispred agencije biroa za zapošljavanje.

No, je li to dobro za Španiju, da pametni mladi ljudi odlaze u vrijeme krize?

Zajednička korist

Njemačka radnička agencija priznaje da postoji rizik odliva mozgova. No, oni u prvi plan ipak stavljaju zajedničku korist.

“Radnici iz Španije su poveznica s tržištem Južne Amerike. Također, njemački radnici su ponekad preozbiljni, a španski, zbog svog mentaliteta, sa sobom donose smijeh i veselje u našu zemlju”, kaže Erika Faust iz radničke agencije iz Donauešngena.

Na kraju, mnogo će zavisiti od toga hoće li se mladi profesionalci koji napuštaju Španiju u narednim godinama odlučiti za povratak u svoju zemlju, ili će ipak ostati u državi koja im je omogućila da naprave iskorak u svojoj karijeri.

Izvor: Al Jazeera