Libijsko vijeće predalo vlast Skupštini

Abdel Jalil je predao vlast najstarijem članu Skupštine od 200 poslanika, izabrane 7. jula (AFP)
Abdel Jalil je predao vlast najstarijem članu Skupštine od 200 poslanika, izabrane 7. jula (AFP)

Zbog ramazanskog mjeseca posta svečanost je počela kasno navečer u raskošnoj konferencijskoj dvorani jednog hotela u libijskoj prijestolnici.

Svečanost se odvijala u prisustvu predstavnika civilnog društva i diplomatskih misija u Libiji, kao i članova Nacionalnog prijelaznog vijeća i Vlade.

Članovi Skupštine položili su zakletvu pred Salimom, a Skupština bi trebala izabrati novog predsjedavajućeg, a NPV će biti raspušten.

Novi početak

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu koja će donijeti potrebne zakone i voditi Libiju do prvih pravih demokratskih izbora, koji će se održati nakon što se sljedeće godine prihvati i novi ustav zemlje.

Trebalo bi da Skupština počne zvanično raditi za sedam dana, javila je libijska agencija Lana, prenio je AFP.

Nacionalno prijelazno vijeće na vlasti bilo je politički organ pobune koja je dovela do pada režima Muammara Gaddafija, a zatim je zvanično preuzelo vodstvo zemlje nakon pada libijskog vođe, koji je ubijen u oktobru nakon 40 godina provedenih na vlasti.

 NPV više ne postoji

“Sada Nacionalno prijelazno vijeće više ne postoji. Raspušteno je”, rekao je za AFP član Vijeća Othman Ben Sassi. Inače, NPV je bio politički organ pobunjenika koji su svrgli Gaddafija.

Abdel Jalil je u govoru priznao “greške” tokom prijelaznog perioda i “kašnjenje u obradi određenih pitanja”, uključujući sigurnost i razoružavanje građana. On je rekao da NPV nije uspio riješiti problem izbjeglih zbog sukoba.

Abdel Jalil je objavio da ide u penziju i da napušta sve funkcije, a bio je i član Vrhovnog sudskog vijeća.

Na svečanosti je 200 poslanika položilo zakletvu pred predsjednikom Vrhovnog suda Libije.

Inače, sjedište Skupštine će biti na jednom spratu hotela gdje su noćas poslanici imali prvi zvaničan sastanak, odmah poslije svečanosti koja je trajala četrdesetak minuta.

Izbor vlade

Skupština se ponovo sastaje u četvrtak navečer kako bi izabrala svog predsjednika i druge funkcionere.

Skupština treba izabrati i vladu koja će preuzeti preostala ovlaštenja NPV-a i treba da ga raspusti na prvoj sjednici.

U vrijeme svečanosti sigurnosne mjere su bile pojačane, zbog eskalacije nasilja u nekoliko dijelova Libije posljednjih dana. Policija je opkolila hotel, a hodnici koji vode do sale u kojoj je održana svečanost bili su blokirani.

Inače, Savez nacionalnih snaga, liberalna koalicija nekoliko desetina malih stranaka, na čelu sa predvodnicima pobune protiv Gaddafija, ima u Skupštini 39 od 80 mjesta rezerviranih za političke stranke.

Koalicija premijera Mahmuda Jibrila računa i na podršku stranke centra Alija Tarunija, koji je obnašao više funkcija tokom prošlogodišnje pobune, a koja je osvojila dva poslanička mjesta.

Partija pravde i izgradnje, bliska Muslimanskoj braći, druga je po snazi politička formacija u Skupštini, sa 17 mjesta. Lider ove partije, Mohammed Sowan, smatra da se ovaj broj može uvećati uključivanjem nezavisnih poslanika na njegovu listu.

Preostalih 120 mjesta imaju nezavisni poslanici, ali oni su veoma bliski političkim partijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO