I Fitch snizio kreditni rejting Slovenije

Ako ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch (EPA)

Agencija Fitch snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije sa „A“ na „A-“, s negativnim srednjoročnim prilikama, nakon što su joj prethodnih dana kreditnu ocjenu snizile i agencije Moody's i Standard & Poor's.

Prema novoj ocjeni Fitcha, koji je Sloveniji kreditni rejting posljednji put smanjio u januaru ove godine, ta država je sada prema kreditnom riziku za investitore svrstana u grupu u kojoj su još Italija, Poljska i Malezija.

Fitch je u saopćenju povodom nove ocjene naveo da se Slovenija i dalje susreće s nedostatkom vjerodostojnog plana za dokapitalizaciju bankarskog sistema, te da pogoršana pozicija na tržištu kapitala slovenskoj Vladi može onemogućiti nastojanje da dokapitalizira banke i premosti fiskalni deficit.

Prema ocjeni agencije, vlada iz Ljubljane će ove i sljedeće godine banke morati dokapitalizirati sa 2,8 milijardi eura, zbog čega bi se udio državnog duga u nacionalnom BDP-u mogao povećati sa 47,6 posto, koliko je iznosio u 2011. na blizu 63 posto u 2014. godini.

Ako ne osigura finansijska sredstva za banke i finansiranje fiskalnog deficita, Sloveniji prijeti daljnje snižavanje rejtinga, upozorava Fitch.

Strožiji kriteriji

Slovenski mediji navode mišljenja nekih istaknutih ekonomista kako srozavanje kreditnog rejtinga Slovenije od strane vodećih agencija nije iznenađenje, nego usklađivanje s već postojećim rastom kamata na slovenske obveznice koje je zabilježilo finansijsko tržište, ali i mišljenja nekih drugih kako te ocjene nisu primjerene stvarnoj situaciji slovenske privrede i relativno malom budžetskom deficitu i državnom dugu u odnosu ne neke druge države eurozone i Evropske unije.

Nekadašnji ministar privrede i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Maks Tajnikar izjavio je u srijedu da bonitetne agencije u svojim ocjenama koriste strožije kriterije za male države i njihove ekonomije nego za neke velike države koje su u većim teškoćama, poput Španije i Italije.

Budući da su nove kreditne ocjene agencija izazvale spekulacije da će Slovenija trebati tražiti pomoć Brisela, Tajnikar je rekao da bi čak i u slučaju teže krize, Slovenija od EU-a trebala mnogo manju pomoć u odnosu na onu koju bi trebale Španija i Italija.

Izvor: Agencije