Italija reže javnu potrošnju

Velik dio ušteda odnosi se na zdravstvo i državnu upravu (EPA)

Italija bi mogla u tri godine uštedjeti najmanje 26 milijardi eura, te izbjeći novo povećanje PDV-a u oktobru nakon što je Parlament te zemlje u kasnim večernjim satima u utorak usvojio zakon o smanjenju javne potrošnje.

Italijanski zastupnici su većinom glasali za zakon. Smanjenje javne potrošnje omogućit će izbjegavanje novog povećanja PDV-a s 21 posto na 23 posto u oktobru.

Prijedlog zakona, koji je Vlada premijera Marija Montija prihvatila početkom jula, treba omogućiti uštede od 4,5 milijarde eura u 2012, zatim 10,5 milijardi u 2013. i 11 milijardi u 2014. godini.

Smanjenje ljekarskih plata

Velik dio ušteda odnosi se na zdravstvo i državnu upravu.

U zdravstvu se predviđa smanjenje 7.000 kreveta u regionalnim bolnicama do novembra, zatim smanjenje ljekarskih plata, te uvođenje novih pravila za apoteke.

Zakon otvara put za reorganizaciju državne uprave, što obuhvata smanjenje broja menadžera u javnom sektoru za 20 posto, ostalog osoblja za 10 posto, te program uštede od 4,7 milijardi eura u ministarstvima do 2015.

Osim toga, Vlada za 50 posto reže potrošnju za automobile zvaničnika, dok je povrat novca za obroke zvaničnika ograničen na sedam eura.

Zakon je izazvao brojne kritike, a donesen je nakon niza strogih strukturnih i mjera štednje, koje je premijer Mario Monti proveo otkako je preuzeo dužnost prošlog novembra.

Produbljena kriza

Ranije u utorak Vlada je objavila statističke podatke koji pokazuju da je recesija u Italiji produbljena, jer je ekonomija te članice eurozone u drugom kvartalu oslabila za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je četvrti uzastopni kvartal slabljenja.

Pad italijanske ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu je u odnosu na isti period 2011. iznosio 2,5 posto, što je najveće slabljenje na godišnjem nivou od četvrtog tromesečja 2009. kada je pad iznosio 3,5 posto.

Ekonomski rast se smatra najefikasnijim načinom za smanjenje visokog javnog duga Italije, koji sada dostiže 123 posto bruto društvenog proizvoda te zemlje.

Izvor: Agencije