Indonezija želi investicije iz Indije

Radi podsticanja trgovine između dvije zemlje potpisana su čak 33 trgovinska sporazuma (AP)

U Indoneziji postoji velika zainteresiranost za investicije iz Indije u proizvodnju i druge procese sa višom dodatom vrijednosti, pored postojećih ulaganja u eksploataciju prirodnih resursa, izjavio je u New Delhiju indonežanski ambasador u Indiji Andi Ghalib.

Trgovinska razmjena dvije zemlje sa velikim privredama u brzom usponu dostigla je 20 milijardi američkih dolara u fiskalnoj 2011-2012. godini (1. april-31. mart), u odnosu na 13 milijardi od prije samo dvije godine, objavili su mediji u New Delhiju.

Ovakav rast ohrabrio je Indoneziju da revidira svoj cilj kada je uzajamna trgovinska razmjena u pitanju, sa ranijih 25 milijardi na čak 45 milijardi dolara.

Indonežanska nacionalna aviokompanija Garuda uvela je u junu direktne letove za Indiju i predloženo je uspostavljanje direktne veze sa četiri velike metropole u toj zemlji – Delhi, Mumbai, Kalkuta i Madras.

Indonežanski izvoz u Indiju dostigao je 11 milijardi dolara, pri čemu najveći udio čine prirodne sirovine poput uglja, palminog ulja, drveta, gume, zlata i bakra.

Indonezija je stranim kompanijama podigla taksu na vađenje rude uglja kako bi domaće cijene uglja izjednačila sa onima na međunarodnom tržištu.

Zemlje u usponu

Pored toga ova mjera treba da podstakne investicije u proizvodnju i obradu više vrijednosti.

Naime, kada firme ulažu u viši stepen obrade, onda su i takse za vađenje rude niže.

Indija i Indonezija su druga i treća najmnogoljudnija zemlja u Aziji, poslije Narodne Republike Kine, a članice su i Grupe 20 (G-20) najmoćnijih zapadnih zemalja i velikih privreda u brzom usponu.

Radi podsticanja trgovine između dvije zemlje potpisana su čak 33 trgovinska sporazuma.

Indija i Indonezija imaju partnerski status i na osnovu potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Izvor: Agencije