Indonezija želi investicije iz Indije

Radi podsticanja trgovine između dvije zemlje potpisana su čak 33 trgovinska sporazuma (AP)
Radi podsticanja trgovine između dvije zemlje potpisana su čak 33 trgovinska sporazuma (AP)

U Indoneziji postoji velika zainteresiranost za investicije iz Indije u proizvodnju i druge procese sa višom dodatom vrijednosti, pored postojećih ulaganja u eksploataciju prirodnih resursa, izjavio je u New Delhiju indonežanski ambasador u Indiji Andi Ghalib.

Trgovinska razmjena dvije zemlje sa velikim privredama u brzom usponu dostigla je 20 milijardi američkih dolara u fiskalnoj 2011-2012. godini (1. april-31. mart), u odnosu na 13 milijardi od prije samo dvije godine, objavili su mediji u New Delhiju.

Ovakav rast ohrabrio je Indoneziju da revidira svoj cilj kada je uzajamna trgovinska razmjena u pitanju, sa ranijih 25 milijardi na čak 45 milijardi dolara.

Indonežanska nacionalna aviokompanija Garuda uvela je u junu direktne letove za Indiju i predloženo je uspostavljanje direktne veze sa četiri velike metropole u toj zemlji – Delhi, Mumbai, Kalkuta i Madras.

Indonežanski izvoz u Indiju dostigao je 11 milijardi dolara, pri čemu najveći udio čine prirodne sirovine poput uglja, palminog ulja, drveta, gume, zlata i bakra.

Indonezija je stranim kompanijama podigla taksu na vađenje rude uglja kako bi domaće cijene uglja izjednačila sa onima na međunarodnom tržištu.

Zemlje u usponu

Pored toga ova mjera treba da podstakne investicije u proizvodnju i obradu više vrijednosti.

Naime, kada firme ulažu u viši stepen obrade, onda su i takse za vađenje rude niže.

Indija i Indonezija su druga i treća najmnogoljudnija zemlja u Aziji, poslije Narodne Republike Kine, a članice su i Grupe 20 (G-20) najmoćnijih zapadnih zemalja i velikih privreda u brzom usponu.

Radi podsticanja trgovine između dvije zemlje potpisana su čak 33 trgovinska sporazuma.

Indija i Indonezija imaju partnerski status i na osnovu potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO