Ruski ubica negira veze sa Pussy Riot

Poruka napisana krvlju trebala da zavara istražitelje (AP)

Istražitelji tvrde da je policija privela muškarca koji je priznao ubistvo dvije žene u Rusiji i pokušaj da zavara one koji provode istragu tako što je na mjestu ubistva napisao poruku u kojoj zahtjeva puštanje na slobodu članica punk benda Pussy Riot. Ubica je negirao da ubistva imaju veze sa presudom protiv muzičarki. 

Ruski istražni komitet u petak je objavio da je 38-godišnji profesor univerziteta Igor Danilevski priveden u četvrtak u Kazanu.

Komitet je naveo da je Danilevski htio da ubistvo 38-godišnje žene sa kojom se zabavljao i njene 76-godišnje majke izgleda kao “ritualno ubistvo”.

Istražitelji su dodali da je on ubijedio ubijenu ženu da uzme kredit kako bi otplatila njegove dugove, prenosi AP.

Dvije žene pronađene su nasmrt izbodene u jednom stanu u Rusiji, a na zidu je, vjerojatno krvlju, bilo napisano “Sloboda za Pussy Riot”, objavili su u četvrtak istražitelji.

Ruska pravoslavna crkva objavila je kako pristalice osuđenih članica punk grupe Pussy Riot sada imaju i “krv na savjesti”, objavila je agencija Interfax.

Advokat tih žena osuđenih na dvije godine zatvora, jer su organizirale “pankersku molitvu” protiv Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali, rekao je da niko iz grupe niti iko blizak grupi nije povezan s tim zločinom.

Nikolai Polozov rekao je da su riječi na zidu možda “provokacija” radi diskreditacije Pussy Riota.

Tijela 76-godišnje penzionerke i njezine 38-godišnje kćeri pronađena su u srijedu u stanu u gradu Kazanu, kaže se u saopćenju saveznog istražnog odbora. Umrle su od rana nanesenih nožem.

Bijeg iz zemlje

U nedjelju su članovi grupe Pussy Riot saopćili da su dva njihova člana, koje je tražila policija, pobjegla iz zemlje.

Pet članova grupe učestvovalo je u performansu unutar katedrale Hrista Spasitelja u Moskvi u februaru pjevajući molitvu za odlazak Vladimira Putina sa vlasti.

Žene su nosile kape “fantomke” na glavi i samo su tri identificirane i uhapšene.

One su 17. augusta osuđene na po dvije godine zatvora.

Nekoliko dana kasnije, policija u Moskvi saopćila je da se traga za drugim članovima.

Pussy Riot su objavili u nedjelju na Tweeteru da su dva člana pobjegla iz Rusije i da “regrutiraju strane feministkinje za nove proteste”.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na po dvije godine zatvora za “huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom” zbog izvedbe “punk molitve” protiv Putina u katedrali Hrista Spasitelja.

Izvor: Agencije