Australija prekida potragu za brodolomcima

Spasilačke ekipe pokušavaju pomoći brodolomcima (Reuters)
Spasilačke ekipe pokušavaju pomoći brodolomcima (Reuters)

Australski zvaničnici izgubili su nadu da će naći preživjele nakon što je skoro 100 tražilaca azila nestalo u valovitom moru pored Indonezije, kada je prenakrcani brod potonuo na putu za Australiju.

Australska agencija za pomorsku sigurnost (AMSA) u petak je saopćila da prekida spasilačku akciju nakon što je utvrđeno da nema “realnih šansi za preživljavanje” 44 osobe.

Do petka poslijepodne po lokalnom vremenu iz vode je izvučeno 55 preživjelih, a pronađeno je i jedno beživotno tijelo, objavili su australski i indonežanski zvaničnici.

Šestoro spašenih je u kritičnom stanju, kazao je Sunarbowo Sandi, zvaničnik indonežanskog tima za traženje i spašavanje.

Tražioci azila, iz Afganistana, Irana i Šri Lanke, putovali su na drvenom ribarskom brodu koji je potonuo pored glavnog indonežanskog otoka Java.

Indonežanske vlasti su saopćile da je planiran nastavak potrage za nestalima, iako su veliki talasi ometali njihove napore.

Pomoć uskraćena

Preživjeli tvrde da je tokom dva dana, koliko su proveli plutajući u moru, pet brodova prošlo pored mjesta nesreće i odbilo da im pruži pomoć, prenosi australski dnevni list The Age.

Jedan od preživjelih, Muhammad Zahir (25), kazao je reporterima u indonežanskoj luci Merak da je jedan brod prišao toliko blizu da je 150 preživjelih u moru moglo razgovarati sa članovima posade, koji su odbili da pokupe preživjele.

Zahir je rekao da su u brodolomu poginuli njegov brat i sestra, uz još desetak žena i djece.

“Moja sestra je imala 29 godina. Pokušao sam da joj pomognem. Ali u vodi, bez ikakvih pomagala, kako sam mogao da joj pomognem? Rekao sam joj: ‘Molim te, drži se.’ Ljudi su izgubljeni, moj brat, moje sestre nema, kako možemo da se vratimo nazad u Indoneziju? Neka nam neko pomogne, molim vas”, plačući je poručio Zahir.

Izvor: Agencije


Povezane

Spasilačke službe uspjele su izvući 123 imigranta sa broda koji je u srijedu potonuo stotinjak milja od australskog Božićnog otoka

27 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO