Abramovič dobio sudsku parnicu u Londonu

Prognani ruski oligarh Boris Berezovski izgubio je pravnu bitku protiv vlasnika engleskog nogometnog kluba Chelseaja, Romana Abramoviča.

Sutkinja Elizabeth Gloster odlučila je u korist Abramoviča u petak, a Berezovskog je opisala kao „neimpresivnog i nepouzdanog svjedoka“ nakon suđenja koje je počelo u oktobru prošle godine, a okončano je u januaru.

Berezovski (65) je tvrdio kako je bio poslovni partner Abramoviča (45) i optužio ga za kršenje ugovora.

Kazao je kako ga je vlasnik Chelseaja „izdao“ i „primorao“ da proda dionice ruske naftne kompanije Sibneft za „samo 1,3 milijarde američkih dolara“. Abramovič je čvrsto negirao optužbe.

Berezovski je rekao kako je bio primoran prodati navedene dionice za „djelić njihove prave vrijednosti“ i tražio više od 4,7 milijardi dolara odštete.

Novinar Al Jazeere Nadim Baba, koji se javio ispred suda u Londonu, kazao je kako je slučaj bitan ne samo zbog ogromnih suma novca koje se navode.

„Ovo je, također, historijski slučaj u sferi interesa koji je stvorio, naročito u Rusiji, gdje su dvojica umješanih među najpoznatijim oligarsima. Ruski mediji su čak nazvali ovaj slučaj svojom verzijom objava WikiLeaksa“, naveo je Baba.

„Sutkinja je u presudi u potpunosti odbacila tvrdnje Borisa Berezovskog. Navela je kako nema dokaza o tome kako je došao do ovog navodnog dogovora 90-ih blizu privatne naftne kompanije i da je bio primoran prodati dionice po slabijoj cijeni.“

Raskošni životni stil

Abramovič je rekao kako je Berezovski platio milione funti za njegove usluge kao „političkog kuma“, ali da nije bio poslovni partner.

Sutkinja je kazala kako je slučaj sveden na to „da li da vjeruje Berezovskom ili Abramoviču“.

„U mojoj analizi slučaja i dokaza, smatram gospodina Berezovskog neimpresivnim i potpuno nepouzdanim svjedokom, koji se prema istini odnosi kao prema prijenosnom, fleksibilnom konceptu koji se može ukalupiti kako bi odgovarao njegovim trenutnim ciljevima.“

Dodala je kako je „povremeno pokušavao odgovoriti na pitanja dugim i nerelevantnim govorima ili govoreći da je zaboravio činjenice koje bi volio imati snimljene kao svjedočanstva“.

Ovaj slučaj otkrio je raskošni životni stil oligarha, te politički utjecaj koji je posjedovao Berezovski dok je Boris Jelcin bio ruski predsjednik.

Berezovski je pobjegao iz Rusije 2000. godine kada se posvađao sa Vladimirom Putinom tokom njegovog prvog predsjedničkog mandata.

Uživao je u renomeu moćnika iza kremljanskog trona 90-ih, kada se bolesni Jelcin često povlačio iz dnevnih poslova koje su potom rješavali njegovi savjetnici.

Berezovski je jednom tvrdio kako je zaslužan za odabir Putina za nasljednika Jelcina, a poslije je priznao kako se taj plan izjalovio kada se novi ruski lider okružio ljudima kojima više vjeruje.

Izvor: Agencije