Bombaški napad u glavnom gradu Kenije

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za posljednju eksploziju u Keniji [Reuters] (EPA)

Bombaš-samoubica ranio je devet osoba kada je u petak aktivirao bombu u blizini vojne zrakoplovne baze u Nairobiju, saopćila je policija.

Incident se dogodio u oblasti većinom naseljenom Somalijcima i policija je saopćila da je napadač namjeravao da digne u zrak grupu vojnika u blizini ove zrakoplovne baze.

Ovaj incident se dogodio pred samu posjetu Keniji američke državne sekretarke Hillary Clinton koja se nalazi na turneji po Africi. Poslije posjete Ugandi, Clinton se u subotu treba sresti s predsjednikom Kenije Mwai Kibakijem i kasnije s predsjednikom Somalije šeikom Sharifom Ahmedom.

Samo jedan od devet ranjenih je civil, slučajni prolaznik, dodala je policija.

Serija napada

“Napadač je bio bombaš-samoubica koji je digao sebe u zrak granatom i pretpostavljamo da mu je meta bila zračne baze”, rekao je Reutersu Nicholas Kamwende, šef odjeljenja za kriminalna istraživanja u Nairobiju i dodao da je devet osoba ranjeno.

Ovaj incident se dogodio pred samu posjetu Keniji američke državne sekretarke Hillary Clinton koja se nalazi na turneji po Africi.

Poslije posjete Ugandi, Clinton se u subotu treba sresti s predsjednikom Kenije Mwai Kibakijem i kasnije s predsjednikom Somalije šeikom Sharifom Ahmedom.

Nairobi je, kako podsjeća Reuters, okrivio za seriju napada somalijsku organizaciju al-Shabab povezanu s al-Kaidom, koja je zaprijetila da će izvršiti odmazdu.

Izvor: Agencije