Merkel pozdravila reformske napore Italije

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je reformske napore Italije, zahvaljujući kojima bi ta zemlja uskoro mogla ostvariti bolju ekonomsku situaciju.

“Široka konsolidacija i reforme italijanske Vlade su impresivne, a ja sam lično uvjerena da će ovi reformski napori uroditi plodom”, poručila je ona poslije razgovora s italijanskim premijerom Marijom Montijem u Berlinu, prenosi AFP.

“Smatram da tim putem trebamo nastaviti zajedno”, dodala je Merkel.

Monti nastoji pomoću niza mjera štednje i povećanja poreza smanjiti dug treće najveće ekonomije eurozone te nizom reformi podstaći budući rast privrede.

“Tržišta se nalaze u procesu priznavanja uspjeha”, rekao je on, ukazujući da je Italija nešto ranije pribavila devet milijardi eura na aukciji šestomjesečnih obveznica, uz značajno nižu kamatnu stopu.

‘Ništa konkretno’

Merkel je također opisala kao “uspješnu” prodaju obveznica.

Na pitanje da li su raspravljali o mogućnosti da Italija zatraži cjelokupni paket pomoći, Merkel je rekla da “ništa konkretno” nisu pričali o tome.

Merkel i Monti su, međutim, izrazili različite stavove u pogledu ideje o davanju bankarske dozvole Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) kako bi bio u stanju direktno pozajmljivati od Evropske centralne banke (ECB).

Merkel je citirala riječi guvernera ECB-a Marija Draghija, koji je rekao da takva bankarska licenca “nije u skladu sa sporazumima Evropske unije (EU)”, i dodala: “Dijelim isto mišljenje.”

Monti je kazao da je bankarska licenca “razumna”, ali u okviru šireg paketa mjera i dugoročnih perspektiva.

Izvor: Al Jazeera i agencije