Više mrtvih u napadima u Dagestanu

Prerušena žena samoubica upala u je kuću šeika Atsayeva i ativirala bombu kojom je ubila njega i još petero vjernika (Reuters)

U pucnjavi u vojnoj karauli u južnom regionu Dagestana u utorak je ubijeno osam graničara, nekoliko sati pošto je jedna žena samoubica u bombaškom napadu ubila vrhovnog vjerskog vođu muslimana i još pet vjernika u njegovom domu u istom dijelu Ruske Federacije, javljaju ruski mediji.

Prvo je vojnik ubio dva vojnika koji su čuvali vojnu kasarnu u blizini priobalnog grada Derbent na Kaspijskom jezeru, a onda je jedan muškarac ušao u kasarnu i ubio još pet vojnika, prije nego što je izvršio samoubistvo, naveo je ruski sigurnosni zvaničnik, prenosi AFP.

Samoubilački napad na kuću sufije

Nešto ranije izvršen je samoubilački bombaški napad u jednom selu u Dagestanu, u kome je meta bio šeik Said Atsayev (74) vođa dagestanskih muslimana, navodi Reuters.

Ruska policija je navela da je prerušena žena samoubica upala u kuću ​Atsayeva u selu Čirkej i aktivirala bombu koja joj je bila za pojasom i ubila tog muslimanskog vjerskog vođu i još pet osoba.

Atsayev je bio lider sufi muslimana koji je često bio javno kritiziran od vehabija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Ubistvo u Belidzi

U utorak je i u gradu Belidzi došlo do pucnjave i ubistava. Jedan vojnik je tamo ubio sedam svojih drugova vojnika, saopćeno je iz regionalne Istražne komisije.

“Prema preliminarnim informacijama, vojnik je otvorio vatru na svoje kolege. Sedam vojnika je poginulo”, navodi se u saopćenju, prenose RIA Novosti. 

Isti izvor navodi da je istraga u toku i da se utvrđuju motivi ovog napada

Izvor: Agencije