Izrael: Vojska nije kriva za gaženje Corrie

Izraelski sud odbacio je u utorak optužbe da je Rachel Corrie nezakonito ubijena tokom protesta 2003. u Pojasu Gaze, kad je tu američku aktivistkinju pregazio buldožer izraelske vojske.

“Zaključio sam da nije bio u pitanju nemar vozača buldožera”, saopćio je Oded Gershon, sudija Okružnog suda u Hafi, čitajući presudu u građanskoj parnici.

Sudija je naveo da nema govora o nemaru izraelske vojske, navodeći da je istraga vojne policije utvrdila da je 23-godišnja Amerikanka pala na zemlju, što je bio rezultat njenog “neodgovornog ponašanja”.

Živi zid

Gershon je ocijenio da je njena smrt posljedica nesreće, odbacujući tvrdnje da je ključni videosnimak sa protesta uništen.

Corrie je ubijena u Rafahu, u martu 2003. u Pojasu Gaze, gdje je sa palestinskim aktivistima napravila živi zid tokom protesta zbog rušenja kuća.

Tačno sedam godina poslije smrti Corrie, njena porodica je pokrenula građansku parnicu, tražeći od Izraela simboličan iznos od jednog dolara odštete, plus troškove procesa.

Izraelska vojska je saopćila da je u pitanju nesretan slučaj, dok porodica nastradale tvrdi da je u pitanju namjerno i nezakonito ubistvo.

Visoki američki zvaničnici kritizirali su osnovnu vojnu istragu u ovom slučaju, rekavši da nije vjerodostojna ni detaljna.

Najavljena žalba

Advokati porodice najavili su da će uložiti žalbu.

“Povrijeđena sam”, kazala je Cindy Corrie, majka nastradale. “Naravno da smo jako tužni i uznemireni zbog onoga što smo danas čuli od sudije Odeda Gershona.”

Reporter Al Jazeere Cal Perry, koji se javio iz Haife, kazao je da porodica razočarana što izraelska vojska nije kritizirana u presudi.

“Izrael je poznat po tome što nimalo ne popušta u ovakvim slučajevima”, kazao je on.

Corrie je bila mirovna aktivistkinja i prije dolaska u Pojas Gaze 2002. organizirala je mirovne mitinge u svom rodnom gradu u američkoj saveznoj državi Washington, te postala volonter za Međunarodni pokret solidarnosti (ISM).

Njena priča ispričana je u knjizi “Pustite me da stojim sama”, te dramatizirana u pozorištima u desetak zemalja svijeta.

Izvori: Al Jazeera i agencije