Gambija potvrdila pogubljenje devetero ljudi

Predsjednik Yahya Jammeh najavio da do septembra planira pogubljenje svih onih koji su osuđeni na smrt (Reuters)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gambije saopćilo je da je devet osuđenika na smrt u toj zemlji strijeljano, nakon što je predsjednik Yahya Jammeh najavio kako planira da svi koji su osuđeni na smrt do septembra budu pogubljeni.

Iz Ministarstva je rečeno da je u nedjelju “streljački vod” pogubio devet osoba, među kojima i jednu ženu, nakon što poslije njihovih smrtnih presuda Sud nije usvojio nijednu žalbu, javile su agencije.

“Društvo se ovim upozorava da vladavina zakona, kada je u pitanju mir i stabilnost i zaštita života, vlasništva i slobode, neće biti kompromitirana nikakvim razlogom”, navodi se u saopćenju.

Ostala pogubljenja

Evropska unija je u nedjelju apelirala na Gambiju da prekine sa pogubljenjima zatvorenika osuđenih na smrt i upozorila da će brzo odgovoriti na egzekucije prijavljene prošle nedjelje, mada nije precizirala na koji način.

Gambija nije ni potvrdila ni demantirala izvještaj Amnesty Internationala o tome da je u četvrtak tokom noći pogubljeno 47 zatvorenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

Zvaničnik kancelarije gambijskog predsjednika rekao je da će saopćenje o tome biti objavljeno u srijedu.

Predsjednik Jammeh, koji je došao na vlast 1994. godine, u ponedeljak je održao govor u kome je najavio da planira pogubiti sve koji su osuđeni na smrtnu kaznu do sredine septembra.

Osude EU-a

“Oštro osuđujem pogubljenja koja su, navodno, izvršena u četvrtak 23. augusta, nakon što je predsjednik objavio namjeru da pogubi sve zatvorenike osuđene na smrt do sredine septembra”, navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

“Zahtijevam da se odmah zaustave pogubljenja”, dodala je ona.

EU je prije toga osudila izvršenje smrtnih kazni u Gambiji, ali je u ovom saopćenju otišla korak dalje i ukazala na to da bi mogla uslijediti akcija, navodi Reuters.

“U svjetlu ovih pogubljenja, EU će hitno razmotriti odgovarajući odgovor”, rekla je Ashton i podsjetila Gambiju da je obavezna poštovati ljudska prava prema sporazumu koji je EU potpisala sa nekoliko afričkih zemalja.

EU je planirala za Gambiju izdvojiti 65,4 miliona eura u periodu od 2008. do 2013. godine u okviru programa Evropski fond za razvoj.

Kancelarija gambijskog predsjednika u petak navečer je objavila saopćenje u kojem brani smrtnu kaznu i odbacuje rasprostranjene glasine i spekulacije, ali nije ni potvrdila ni demantirala izvještaj Amnesty Internationala.

Izvor: Agencije