Poljska: Održan četvrti svjetlosni spektakl

Umjetnici iz cijele Evrope udružili su snage kako bi napravili pravi svjetlosni spektakl u Poljskoj.

Titulu najljepše instalacije odnijela je scena s nazivom “Zvijezde svemira”.

Spuštanje zvijezda sa neba – to je ideja koju su se vodili organizatori sajma, kako bi posjetiocima približili sliku svemira i rasplamsali njihovu maštu.

Član Torunskog organizacijskog odbora Przemek Draheim je rekao: “Tokom četvrtog internacionalnog festivala svjetla Skyway postavljeno je 12 instalacija. Tu su i tri multimedijalne projekcije prikazane na fasadi jedne velike građevine. Osim toga, tu su i klasične statue, interaktivne instalacije, gdje posjetitelji mogu sami praviti svjetlosne efekte koji se projiciraju na zgradi.”

Luminarium Exxopolis je instalacija Britanskog arhitekte. Ispunjena je zrakom i svjetlom, a sastavljena je od blizu 3.000 kvadratnih metara plastike i oblikom podsjeća na islamsku arhitekturu.

Dva miliona posjetilaca

U proteklih deset godina blizu dva miliona ljudi iz 38 zemalja svijeta posjetilo je ovu konstrukciju.

“Umjetnici tvrde da je skulptura ispunjena zrakom, bojom i svjetlom jedan od najinteresantnijih radova. Luminarium Exxopolis je, ustvari, ogroman šator, u koji neko može ući da se odmori i pritom ima osjećaj da se nalazi u svemirskom brodu ili u unutrašnjosti ljudskog tijela”, kazao je Draheim.

Pored čvrstih skulptura, posjetioci su imali priliku vidjeti i trodimenzionalne projekcije na fasadama zgrada u Varšavi.

“Sjajno je. Ovo je treći put da dolazimo i nadam se da ćemo se vratiti dogodine”, “Mnogo nam se dopada. Djeca su imala priliku učestvovati u tački s lampama. Svidjelo vam se, zar ne?”, samo su neki od komentara posjetilaca sajma.

Umjetnici iz Mađarske, Poljske Češke, Velike Britanije, Belgije i Francuske učestvovali su u ovogodišnjem svjetlosnom spektaklu, koji je tokom proteklih četiri noći ukrašavao ulice Varšave.

Festival Skyway bit će održan i naredne godine.

Izvor: Al Jazeera