Oluja prolongirala konvenciju republikanaca

Konvencija Republikanske stranke, na kojoj se trebaju i službeno objaviti imena Mitta Romneya za predsjedničkog i Paula Ryana za dopredsjedničkog kandidata, odgođena je do utorka.

Razlog – snažna tropska oluja nazvana Issac, koja može prerasti u uragan.

U međuvremenu, u američkoj javnosti dominira pitanje zašto je fokus konvencije pomjeren s ozbiljnih ekonomskih na društvene teme i zdravstvo.

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney planirao je na konvenciji pokrenuti ofenzivu na gospodarsku politiku aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame.

Međutim, fokus je s ekonomije prešao na društvena pitanja, poput prava na pobačaj i pomoć u zdravstvenoj zaštiti, izvještava iz Washingtona novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Amerikanci čekaju govor

“Ili možete sami sebe definirati, ili ćete biti definirani od strane svog suparnika. Ako vašu politiku određuje suparnik, onda on pobjeđuje. Ukoliko ste u stanju sami sebe odrediti, onda imate veće izglede pobijediti aktualnog predsjednika”, kaže Bradley Blakeman, profesor na sveučilištu Georgrown i bivši savjetnik predsjednika SAD-a Georga W. Busha.

Politički analitičari smatraju da se republikanci trebaju na konvenciji fokusirati samo na jednu stvar.

„Teško je razmjeti zašto se republikanci ne fokusiraju na radna mjesta i ekonomiju, što je najslabija Obamina točka i što je najjači republikanski argument. Umjesto toga, republikanci govore o reformi zdravstvene pomoći, trenutno imamo oštru debatu oko pobačaja, kao i debate oko temeljne porezne reforme”, izjavio je Gregory Valliere, politički analitičar.

Romney bi trebao nominaciju iskoristiti da predstavi svoje planove  o oživljavanju ekonomije, što mu može donijeti prednost kod neovisnih i neodlučnih glasača, poručuju analitičari.

“On vodi višemjesečnu borbu za republikansku nominaciju, a mnogi Amerikanci još uvijek čekaju da Romney ponudi dobar govor. Nominacija može biti jako važna za njega”, tvrdi Stephen Hess, politički stručnjak s Instituta Brookings.

Pripreme u Tampi

U Tampi, na Floridi, idućeg tjedna čekuje se dodatnih 70.000 ljudi, od sudionika republikanske konvencije do prosvjednika i novinara.

To je prava noćna mora za organizatore ovog velikog skupa, zbog mogućnosti da tropska oluja poplavi veći dio Tampe.

Guverner Floride SOT Rick Scott je, ipak, optimist.

“Pripreme su u punom jeku i imat ćemo sjajnu konvenciju. Svi će biti sigurni, jer to je ono što mi činimo na Floridi. Mi smo savezna država koja zna ugostiti ljude i koja se zna boriti protiv uragana”, kazao je on.

Organizatori su pripremili oko 400 autobusa ukoliko bude potrebno evakuirati oko 70.000 ljudi, a svi se nadaju da tropska oluja neće pogoditi baš područje Tampe.

Romney bi se u Tampi trebao pojaviti u četvrtak, kada je predviđeno da prihvati stranačku nominaciju za američkog predsjednika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney sa samo osam glasova razlike je pobijedio na republikanskim predizborima u Ajovi. Time je počela trka u 50 američkih saveznih država koja završava u junu.  Tada će republikanci dati svoga kandidata koji će se suprotstaviti Baracku Obami na izborima za predsjednika SAD-a u novembru 2012. 

Predizborna utrka između aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame i njegovog protukandidata Mitta Romneyja za sada je izjednačena.

22 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO