Merkel: Za Grčku važan svaki dan

Merkel za ARD: Svaki se dan sada broji kako bi se pojačali napori i primijenilo što je obećano (Reuters)
Merkel za ARD: Svaki se dan sada broji kako bi se pojačali napori i primijenilo što je obećano (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je svaki dan važan da Grčka stvarno pojača napore i ispoštuje obaveze.

“U tom kontekstu svaki se dan sada broji kako bi se pojačali napori i primijenilo što je obećano”, kazala je ona za njemačku televiziju ARD, upitana o povjerenju koje daje grčkom premijeru Antonisu Samarasu, koga je ugostila u petak u Berlinu.

“Zadnje dvije i po godine povjerenje je ozbiljno načeto. Čekamo izvještaj ‘trojke’ [Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB), Međunarodni monetarni fond (MMF)]. Kao i drugi, rekla sam grčkom premijeru da treba još puno napraviti”, kazale je Merkel.

Dok unutar koalicije konzervativaca i liberala neki otvoreno govore o izlazu Grčke iz eurozone ili izražavaju skepticizam o mogućem izlasku iz krize, njemačka kancelarka je ocijenila da se Evropa nalazi “u odlučnoj fazi” te da “svako mora paziti šta govori”.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka kancelarka je izrazila optimizam povodom ostvarenog napretka u izradi novog dogovora Evropske unije o jačanju ekonomske integracije.

18 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO