Libija osuđuje rušenje sufijskih svetišta

Ruševine džamije Sha'ab (Reuters)
Ruševine džamije Sha'ab (Reuters)

Napadači u Libiji su buldožerima srušili džamiju u centru Tripolija, u kojoj se nalaze grobovi sufijskih muslimana, dan nakon što su sufijska svetišta u gradu Zlitan uništena, a džamijska biblioteka spaljena.

Rušenje velike Sha’ab džamije se desilo sredinom dana u nedjelju, izazivajući osudu vladinih zvaničnika i Libijaca u zemlji i širom svijeta.

Predsjednik novoizabranog libijskog Nacionalnog kongresa Mohamed al-Magariaf je pozvao premijera da sazove hitni sastanak.

“Ono što je vrijedno žaljenja i što je sumnjivo jeste to da su neki od učesnika ovih rušenja članovi sigurnosnih snaga i revolucionari”, kazao je Magariaf novinarima u nedjelju.

Nije elaborirao kako su sigurnosne snage učestvovale u rušenju.

Javni protest zakazan je za nedjelju na Alžirskom trgu u Tripoliju, na kojem će se protestirati protiv “manjine koja ne poštuje zakon” koja je izvela ove napade.

Dopisnik Reutersa je vidio kako buldožer ruši Sha’ab džamiju dok je policija okružila lokaciju i spriječavala ljude da se približe. Policija nije zaustavila rušenje. Unutar džamije, mogli su se vidjeti otvoreni, prazni grobovi, okruženi šljunkom i dijelovima oštećene džamije.

“Veliki broj naoružanih članova milicije sa srednjim i teškim oružjem su stigli na lokaciju al-Sha’ab džamije sa namjerom da unište džamiju zbog njihovog vjerovanja da su grobovi antiislamski”, rekao je državni zvaničnik.

Ograđeno područje

On je za Reuters izjavio da su ih policijske snage pokušale zaustaviti, ali da su nakon manjeg sukoba odlučili ograditi područje za vrijeme rušenja da bi spriječili bilo kakvo širenje nasilja.

“Libijsko Vrhovno vijeće sigurnosti se pridružuje u osudama”, kazao je glasnogovornik vijeća Abdel Moneim al-Hurr.

Osoba koja je, po svemu sudeći, nadgledala rušenje je Reutersu izjavila da je ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo ovu operaciju, nakon što je otkriveno da se ljudi klanjaju grobovima i da su “prakticirali crnu magiju”.

Predstavnici ministarstva nisu bili dostupni za komentiranje.

Svjedoci u Zlitanu su rekli da je naoružana grupa, tvrdeći da su selefije, izvršile napad na sufijsko svetište, na grob Abdela Salama al-Asmara, muslimanskog učenjaka iz 15. stoljeća.

“Grupa kriminalaca koji su počinili zločine protiv stanovnika Zlitana i protiv svih ostalih, ušli su u džamiju, te tamo se zaklonili i otvorili vatru na revolucionare”, kazao je svjedok Mohamed al-Teer.

“Revolucionari su uzvratili vatru. Ubili su i zarobili neke od njih a ostali su pobjegli.”

Zapaljena biblioteka

Napadači su također zapalili i historijsku biblioteku, pretvorivši stare akademske i religijske spise u pepeo.

Iako je zvanični stav vlade da osuđuju ova uništenja, postoje izvještaji da su sigurnosne snage stajale po strani i da su dopustili da se ova uništenja nastave.

Jedan od najvećih kulturoloških sukoba od pada Muammara Gaddafija je sukob između sljedbenika mistične sufijske tradicije i ultrakonzervativnih selefija, koji smatraju da se Islam treba vratiti jednostavnim učenjima Poslanika.

Selefije su osnovale veliki broj naoružanih brigada u Libiji. Oni odbacuju mnoga sufijska vjerovanja jer ih smatraju idolopoklonstvom, kao što je plesanje i građenje svetišta posvećenih cijenjenim osobama.

Unutar Sha’ab džamije, te u njenom dvorištu se nalazilo skoro 50 sufijskih grobova, uključujući grobnicu Abdullaha al-Sha’aba, libijskog sufijskog učenjaka i mučenika koji se borio protiv španskih kolonizatora.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO