Kina: Poginulo 36 osoba u sudaru

U toku je policijska istraga uzroka nesreće koji se desio na autoputu koji spaja sjever i jug Kine (EPA)
U toku je policijska istraga uzroka nesreće koji se desio na autoputu koji spaja sjever i jug Kine (EPA)

Najmanje 36 osoba je poginulo u sudaru cisterne sa metanolom i autobusa na autoputu na sjeveru Kine u nedjelju, saopćili su zvaničnici i državni mediji.

Troje od 39 putnika u autobusu, koji su putovali u ranim jutarnjim satima autoputem nedaleko od Yan’ana, provincija Shaanxi, preživjelo je nesreću i primljeni su u bolnicu, objavila je zvanična novinska agencije Xinhua u nedjelju.

Yue Jiuxiang, lokalni zvaničnik saobraćajne policije zadužen za spasilačku operaciju, kazao je kako su putnici spavali kada se sudar desio, te dodao kako se vozilo zapalilo nakon udesa.

„Teško oštećen je prednji dio autobusa, a većina putnika je spavala. To je razlog velikom broju poginuli“, kazao je. Autobus je išao iz grada Baotou u Unutrašnjoj Mongoliji prema glavnom gradu provincije Shaanxi Xianu.

Neiskusni vozači

U toku je policijska istraga uzroka nesreće koji se desio na autoputu koji spaja sjever i jug Kine.

Prema podacima zvaničnika javnog zdravstva, saobraćajne nesreće su među vodećim uzrocima smrti u Kini, ponajviše zato što se na autoputevima veoma često sreću neiskusni i slabo obučeni vozači.

Blizu 100.000 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama godišne u protekloj deceniji, da bi ta cifra opala na 70.000 lani.

Čest je slučaj da su autobusi učesnici u sudarima pošto autobuske kompanije primaju maksimalan broj putnika u svoja vozila kako bi povećali profit, dok vozači bjesomučno voze autoputevima.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO