Kim Jong Un zaprijetio ratom Južnoj Koreji

Kim Jong Un: Cijela vojska će biti kao jedan i pokrenuti rat sveopćom kontraofanzivom (Reuters)
Kim Jong Un: Cijela vojska će biti kao jedan i pokrenuti rat sveopćom kontraofanzivom (Reuters)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un zaprijetio je u nedjelju da će Pjongjang pokrenuti “sveopći rat protiv Juga” ukoliko i pedalj teritorije bude ugrožen i osudio zajedničku vojnu vježbu SAD-a i Južne Koreje, javila je novinska agencija KCNA.

“Ako neprijatelji ispali i makar jednu jedinu granatu na našu neprikosnovenu teritoriju, cijela vojska će biti kao jedan i pokrenuti rat sveopćom kontraofanzivom”, rekao je sjevernokorejski lider, prenosi AFP.

Više od 30.000 američkih vojnika, većinom stacioniranih u Južnoj Koreji, učestvovat će u zajedničkoj dvosedmičnoj vojnoj vežbi s južnokorejskom vojskom koja će početi u ponedjeljak.

Vojni zvaničnici dviju zemalja navode da “vježba isključivo odbrambene prirode”.

Izvor: Agencije


Povezane

Mediji su objavili da Jong-un igra košarku i crta karikature, a školsko osoblje ga se sjeća kao stidljivog dječaka koji je volio holivudske zvijezde kao što je Jean-Claude Van Damme.

19 Dec 2011

U uvodniku objavljenom 1. januara, u kojemu se kao i svake godine naznačuje politički pravac u idućih dvanaest mjeseci, poziva se na borbu protiv “ideološke i kulturne infiltracije imperijalista”.

01 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO