Dva člana ‘Pussy Riota’ pobjegla iz Rusije

Protesti podrške za Pussy Riot organizirani su i u New Yorku (EPA)
Protesti podrške za Pussy Riot organizirani su i u New Yorku (EPA)

Ruska punk grupa Pussy Riot saopćila je da su dva njihova člana, koje je tražila policija, pobjegla iz zemlje.

Pet članova benda učestvovalo je u performansu unutar katedrale Hrista Spasitelja u Moskvi u februaru pjevajući molitvu za odlazak Vladimira Putina sa vlasti.

Žene su nosile kape “fantomke” na glavi i samo su tri identificirane i uhapšene.

One su 17. augusta osuđene na po dvije godine zatvora.

Nekoliko dana kasnije, policija u Moskvi saopćila je da se traga za drugim članovima.

Pussy Riot su objavili u nedjelju na Tweeteru da su dva člana pobjegla iz Rusije i da “regrutiraju strane feministkinje za nove proteste”.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na po dvije godine zatvora za “huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom” zbog izvedbe “punk molitve” protiv Putina u katedrali Hrista Spasitelja.

Osuda svijeta

Glasnogovornica je rekla da se traga za drugim članovima po optužbama koje nisu povezane sa “zločinom za koji su tri žene osuđene”.

SAD, Evropska unija (EU), više drugih zemalja te niz muzičkih zvijezda kritiziralo je tako strogu kaznu, a SAD je pozvao ruske vlasti na reviziju procesa.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavorv pozvao je kritičare “neka ne nagle sa zaključcima i ne zapadaju u histeriju prerano. Postoji još mogućnost žalbe, što će advokati učiniti”, rekao je u ponedjeljak tokom posjete Helsinkiju, javlja AFP.

Putin je prije izricanja presude ocijenio da bi kazna trebala biti blaga, iako djevojke nisu učinile “nikakvo dobro”.

Mogle bi biti puštene ranije ako ih Putin pomiluje, ali one su poručile da pomilovanje neće zatražiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Pravni stručnjak iz oblasti ljudskih prava iz Mreže Kuća Ljudskih prava iz Moskve, Andrej Jesin, komentirao je presudu za tri članice grupe Pussy Riot, koje su dobile po dvije godine zatvora.

Sud u Moskvi izrekao je osuđujuću presudu članicama punk grupe Pussy Riot, koje su izvele protestni nastup u moskovskoj crkvi  Hrista Spasitelja. Putinovi protivnici ovo suđenje nazivaju potezom za gušenje njihovog pokreta. Washington smatra da je slučaj politički motiviran. Suđenje je podijelilo rusku javnost, te privuklo veliku pažnju svjetske. U nekoliko gradova svijeta održani su […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO