Ubijen jedan od vođa pakistanskih talibana

Mete napada pobunjenika su i koalicione snage u Afganistanu i pakistanska vojska (EPA)

Strane vojne snage u Afganistanu saopćile su da je jedan od vođa grupe Pakistanski talibani ubijen u avionapadu snaga  koalicije.

Glasnogovornik koalicije, major Martin Kreiton, rekao je da je u napadu u istočnoj provinciji Kunar ubijen Mulla Dadulah, samoproglašeni lider talibana u plemenskoj oblasti Pakistana Bajur.

Glasnogovornik je potvrdio u subotu smrt Dadulaha u avionapadu, koji se dogodio u petak.

Dadulah je preuzeo mjesto vođe nakon što je bivši lider Maulvi Fakir Mohammed prešao u Afganistan,  bježeći od pakistanskih vojnih operacija.

U dva zračna napada u Afganistanu poginuli su deseci pobunjenika, uključujući zapovjednika pakistanskih talibana, saopćili su NATO i afganistanski zvaničnici u subotu.

U petak su u pokrajini Kunar izvršena dva zračna napada, u kojima je poginulo 12 pobunjenika, rekao je glasnogovornik NATO-a za AFP.

Ubijen i Dadulahov zamjenik

Šef policije u distriktu Shigal u Kunaru, gdje su se oba napada dogodila, rekao je da je većina pobunjenika došla iz susjednog Pakistana, uključujući i jednog od vođa pakistanskih talibana.

“Mulla Dadulah, vrhovni zapovjednik talibana u Bajauru, također je među poginulim”, rekao je Sajed Rahman.

Dadulah, također poznat kao Jamal, bio je odgovoran za određivanje položaja boraca, nabavku oružja, kao i napade na afganistanske i koalicione snage.

Dadulahov zamjenik Shakir je također ubijen, saopćeno je iz NATO-a.

Pobunjenici povezani s talibanima djeluju na obje strane porozne afganistansko-pakistanske granice.

Mete njihovih napada su i koalicione snage u Afganistanu i pakistanska vojska.

Pakistan se nedavno žalio zbog pograničnih napada pobunjenika koji se kriju u istočnom Afganistanu i zatražio od koalicije da izvrši pritisak na njih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO