Obama: Stavovi Romneya su ekstremni

Obamine poruke često su djelovale kao da su upućene umjerenim i nezavisnim glasačima (AP)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da su stavovi njegovog republikanskog rivala Mitta Romneya o ekonomskim i socijalnim pitanjima ekstremni i da mu nedostaju ozbiljne ideje.

On je za AP, nastojeći diskreditirati Romneya, naveo da se njegov rival bavi faktički nepoštenim argumentima, što bi mu se uskoro moglo osvetiti u predstojećim direktnim debatama uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Govoreći o Romneyu, Obama je svog oponenta prikazao kao nekog ko će svoje iznijete ekstremne stavove o ekonomiji i socijali pokušati ostvariti, bez obzira da li zapravo veruje u njih ili ne.

“Ne sumnjam da će on provesti neke od stvari o kojima je govorio, bez obzira na to da li u njih vjeruje ili ne“, kazao je aktuelni američki predsjednik.

Spreman na kompromise

Obama je govorio i o tome kako bi upravljao u svom drugom mandatu.

Istakao je da bi bio spreman napraviti niz kompromisa s republikancima, iako nije precizirao o kakvim ustupcima bi se radilo.

Romney, glavni Obamin rival, sebe je u javnosti predstavio kao čovjeka okrenutog biznisu u predizbornoj trci u kojoj je ekonomija ključno pitanje, zadobivši tako pažnju glasača zabrinutih zbog nezaposlenosti i pravca u kojem ide SAD.

Obamine poruke upućene tokom intervjua AP-a često su zato djelovale kao da su upućene umjerenim i nezavisnim glasačima, koji bi mogli odlučiti izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

Published On 18 Jan 2012

Aktuelni predsjednik SAD-a i kandidat demokrata preuzeo je vodstvo ispred republikanskog kandidata Mitta Romneya.

Published On 28 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO