Hollande: Grčka mora ostati u eurozoni

Samaras i Hollande razgovarali su u Parizu o krizi i pomoći Grčkoj (EPA)

I francuski predsjednik Francois Hollande i grčki premijer Antonis Samaras rekli su u subotu da Grčka mora ostati u eurozoni.

Oni su potvrdili svoj stav u obraćanju novinarima nakon razgovora o krizi i pomoći Grčkoj.

“Grčka jeste u eurozoni i onda tamo mora i ostati, ali još mora pokazati kredibilitet svog programa i spremnost lidera da pređu cijeli put, na način koji je podnošljiv za narod”, kazao je francuski šef države.

Samaras je rekao da će Grčka to riješiti i da će ostati u eurozoni.

Hollande je, također, kazao da Evropa mora brzo donijeti odluku o budućnosti Grčke kada “trojka” – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) – donese konačan izvještaj narednog mjeseca.

Nema vremena za gubljenje

“Kad dobijemo taj izvještaj i kad se potvrdi predanost obvezama, Evropa mora učiniti ono što mora”, dodao je.

“S ovim se pitanjem suočavamo dvije i po godine. Nema vremena za gubljenje, ima obaveza koje se ponovo trebaju potvrditi na obje strane, odluka koje treba donijeti, što prije to bolje. To znači – nakon izvještaja ‘trojke’ na evropskom samitu u oktobru.”

Samaras je rekao da je francuskom predsjedniku potvrdio da je Grčka odlučna prevladati dužničku krizu i ostati u eurozoni, što bi pokazalo da je Evropa sposbna riješiti svoje probleme.

“Neki se klade da Grčka neće uspjeti. Ovdje sam kako bi uvjerio francuskog predsjednika da je Grčka odlučna uspjeti i da će uspjeti. Ona će učiniti sve što je potrebno kako bi prevladala svoju krizu i ostala u eurozoni te igrati ulogu koju zaslužuje u integraciji Evrope.”

Samaras je doputovao u Pariz na razgovore s Hollandeom nakon sastanka u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Prostor za disanje

On je tada kazao da njegova država ne želi više pomoći, ali da joj treba “prostor za disanje”.

Merkel je istakla da želi da Grčka ostane u eurozoni, ali da očekuje da se Atina pridržava uslova pomoći.

Eksperti “trojke” vratit će se u Grčku, kako je najavljeno, radi procjene realizacije mjera štednje i ekonomskih reformi.

U zamjenu za narednu tranšu pomoći od 31,5 milijardi eura, Grčka se obavezala da će smanjiti potrošnju u naredne dvije godine za oko 11,5 milijardi eura.

Ali, Samaras je sada rekao da želi da se taj rok produži do 2016. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Samaras tvrdi da je Grčka već prešla sa riječi na djela, te da ima potencijal za spektakularan povratak na scenu.

Published On 24 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO