Tri žrtve u plemenskim sukobima u Libiji

Plemena u nekim oblastima imaju veću vojnu moć nego krhka Vlada u Tripoliju (AFP)
Plemena u nekim oblastima imaju veću vojnu moć nego krhka Vlada u Tripoliju (AFP)

Najmanje tri osobe su ubijene, a osam ih je ranjeno u plemenskom sukobu blizu libijskog grada Zlitan, u kome je upotrijebljeno teško naoružanje, uključujući 14-milimetarske protivavionske tenkove.

Sukob je izbio zbog svađe između dviju porodica iz plemena Al-Hali i Al-Favatra, ali zvanični izvor, na koji se poziva Reuters, nije mogao precizirati oko čega su se posvađali.

Vojska je uspjela uspostaviti primirje između zaraćenih plemena.

“Snage bezbjednosti nisu odmah poslate da interveniraju. To nije pametno u ovakvoj situaciji. Vojska nam je omogućila da saznamo broj žrtava u ovom plemenskom sukobu iz prve ruke”, dodao je izvor.

Bezbjednost prioritet

Napad je uslijedio poslije smrti dvije osobe prošle sedmice u Tripoliju, u prvom fatalnom bombaškom napadu u Libiji poslije pada Moammara Gaddafija i pošto je novoizabrana Skupština objavila da je bezbjednost jedan od njenih prioritetnih ciljeva.

Skupština je ovog mjeseca preuzela vlast od rasformiranog Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV), političke ruke opozicionih snaga koje su prije godinu dana zbacile Gaddafija sa vlasti.

Libijska Skupština je obećala da će razoružati paravojne formacije koje su formirane da bi se borile protiv Gaddafijeve vlasti, ali ne postoji vremenski rok za to, a u međuvremenu oružje omogućava plemenima u nekim oblastima da imaju veću vojnu moć nego krhka Vlada u Tripoliju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO