Merkel Samarasu: Djela slijede riječi

U Berlinu je u petak nastavljena grčka ofanziva “Šarm”,  kako mediji nazivaju pokušaje grčkog premijera Antonisa Samarasa da ubijedi evropske lidere da njegovoj prezaduženoj zemlji daju više vremena i prostora za disanje.

Nakon predsjednika eurogrupe, na red je došao i sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je Samaras poručio da “mi ne želimo pomoć, ne tražimo više novca, ali nam je potrebno više vremena da možemo disati”.

“To je priličan skok koji se očekuje da Grčka napravi, a mi želimo postići što je više moguće”, kazao je on.

No Merkel je ostala pri stavu da su Grčkoj prijeko potrebne reforme. I njemačka kancelarka je pod pritiskom javnosti, koja se sve više protivi davanju pomoći Grčkoj, jer povjerenja u tu zemlju više nema.

‘Spektakularan povratak’

“I to je razlog zašto moramo povratiti povjerenje”, kazala je Merkel. “A kako bi se povratilo povjerenje, moramo zadovoljiti očekivanja. I to je razlog zašto sam jasno naglasila da Njemačka očekuje od Grčke da ostane vjerna svojim obavezama, da djela slijede riječi.”

Samaras tvrdi da je zvanična Atina već prešla sa riječi na djela, te da njegova zemlja ima potencijal za spektakularan povratak na scenu.

“Mi ćemo postići rezultate. Na pola puta smo kada je u pitanju smanjenje dva deficita – budžetskog deficita zemlje i manjka povjerenja u našu zemlju”, rekao je Samaras.

Merkel je poručila Grcima da mogu računati na Njemačku, te da njena zemlja neće donositi preuranjene zaključke.

“Želim da sve bude vrlo jasno, kao što sam to željela od početka dužničke krize, a to je također cilj cijele njemačke Vlade. Grčka je dio eurozone i želim da ostane dio eurozone”, kazala je Merkel.

Sjenu na riječi Merkel i njenu odlučnost za spas Grčke bacaju informacije da  njemačko Ministarstvo finansija užurbano sprema scenarij izlaska Grčke iz eurozone.

Istovremeno, ofanziva “Šarm” se nastavlja. Samars  u subotu putuje u Pariz na sastanak sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. 

Izvor: Al Jazeera