Zabranjene tri neonacističke organizacije

Policija je grupu maloljetnika pratila od ljeta prošle godine (AP)

Skoro 1.000 njemačkih policajaca je u četvrtak ujutro pretražilo blizu 120 stanova i prostorija udruženja desničara i neonacista u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija (North Rhine-Westphalia), pri čemu je pronađeno i oružje.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Ralf Jager zabranio je nekoliko desničarskih organizacija.

“Ovo je bio najobimniji angažman protiv desnih ekstremista u Dortumndu i Ahenu”, kažu iz policije, koja je u Julichu pronašla i zaplijenila izvjesnu količinu noružanja desničara.

Pozadina ove policijske racije je zabrana desničarskih organzacija, koju je Jager potom i izrekao.

Kriminal desničara 

“Ovim smo napravili velike rupe u mreži neonacista”, rekao je Jager, političar iz redova socijaldemokrata, koji su na vlasti u ovoj najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini u kojoj živi više od 18 miliona stanovnika, među kojima je i blizu dva miliona stranaca, što je najveća koncetracija migranata u Njemačkoj.

Jager je u četvrtak ujutro izjavio da su “od ovog momenta u pokrajini zabranjene tri neonacističke organizacije: Kameradschaft Hamm, Kameradschaft  Aachener Land i Nationalen Widerstand Dortmund”.

U Sjevernoj Rajni Vestfaliji je, prema jednom odgovoru pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, “kriminal desničara i dalje problem”.

Od januara do juna ove godine u toj pokrajini je počinjeno 1.517 krivičnih djela koja su bila motivirana ekstremno-desnim shvatanjima, što je za 52 slučaja više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Agencije