Romney želi novog šefa Federalnih rezervi

Nejasno je da li se šef Feda može smijeniti zbog političkih razloga (AFP)

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Mitt Romney izjavio je da će smijeniti šefa Federalnih rezervi Bena Bernankeja ako osvoji mandat za Bijelu kuću u novembru.

Romney je za televizijsku kuću  Fox Business rekao da želi da američku Centralnu banku vodi neko ko je više u skladu sa njegovom ekonomskom politikom.

“Želio bih postaviti novu osobu na poziciju šefa, nekoga ko dijeli moje poglede na ekonomiju, nekoga za koga ja smatram da suosjeća sa potrebama naše nacije”, kazao je Romney.

“Želim da osiguram da se Federalne rezerve fokusiraju na zadržavanje monetarne stabilnosti koja će voditi do jakog dolara, te da budemo uvjereni da Amerika neće poći putem propasti, kojim su već pošle druge nacije”, dodao je on.

Bernanke je šef Federalnih rezervi od februara 2006. godine, kada mu je četvorogodišnji mandat povjerio tadašnji predsjednik, republikanac George W. Bush,  a čije je imenovanje potvrdio i američki Senat.

Obamina podrška

Nakon što je vodio Federalne rezerve kroz američku finansijsku krizu i duboku recesiju 2008-2009, Bernanke je ponovo postavljen na istu poziciju od strane sadašnjeg predsjednika i člana Demokratske stranke Baracka Obame u februaru 2010. godine, kada je njegovo imenovanje ponovno sa lakoćom potvrdio Senat.

Obama je pružao podršku odlukama Federalnih rezervi da zadrže kamatnu stopu na skoro nula posto kako bi pomogle oporavku ekonomije, ali su neki republikanski političari izjavili da to nije proizvelo tražene rezultate, dok je ekonomija ostala ranjiva na mogućnost povratka visoke inflacije.

U ovom trenutku nije potpuno jasno da li Bernanke može biti smijenjen prije isteka njegovog mandata ako Romney osvoji predsjedničke izbore i preuzme poziciju predsjednika u januaru 2013. godine.

Prema internetskoj stranici Federalnih rezervi, guverner Centralne banke “ne može biti smijenjen sa pozicije zbog političkih razloga”. Ali ništa nije rečeno o mogućnosti da se neko smijeni sa pozicije šefa, predsjednika odbora guvernera.

U srijedu je jedan od Romneyevih ekonomskih savjetnika, Glenn Hubbard, izjavio da bi Romney trebao zadržati Bernankeja.

Izvor: Agencije